Категорія
Новини
Дата

Багатосторонній договір та швейцарська модель армії. В Офісі президента розповіли, яку формулу обговорюють із РФ

Україна на переговорах із російською стороною запропонувала свою модель гарантій безпеки. Вона передбачає багатосторонній договір та швейцарську модель армії, сказав радник голови офісу президента Михайло Подоляк в інтервʼю російському виданню «Медуза».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Українська модель гарантій безпеки передбачає, що не буде двостороннього договору «Росія — Україна», сказав Подоляк. За його словами, буде багатосторонній договір, пакетна угода, в якій візьмуть участь пʼять чи сім країн.
  • Україна пропонує, щоб країни-партнери, які підписуватимуть гарантії безпеки, мали такі самі можливості, як РФ, – і за звичайним, і за ядерним озброєнням.
  • Україна пропонує швейцарську модель армії з певним обсягом резервів, які проходять постійне навчання, сказав Подоляк. Деталі, тобто чисельність Збройних Сил, як вони будуть розгорнуті, обговорюються. Пріоритет – інтереси України, яка буде ключовою країною як постраждала від прямої агресії, додав він.

Контекст

Україна запропонувала, щоб гарантами її безпеки виступили пʼять постійних членів Ради безпеки ООН, а також Німеччина та Туреччина, повідомив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

16 березня Financial Times з посиланням на джерела повідомила, що Україна і РФ домоглися «значного прогресу» за попереднім мирним планом з 15 пунктів, який містить припинення вогню та виведення російських військ. В Офісі президента заявили, что Україна має свої позиції. «Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню, виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн», – прокоментував інформацію радник голови ОП Михайло Подоляк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні