Категорія
Новини
Дата

Багатосторонній договір та швейцарська модель армії. В Офісі президента розповіли, яку формулу обговорюють із РФ

1 хв читання

Україна на переговорах із російською стороною запропонувала свою модель гарантій безпеки. Вона передбачає багатосторонній договір та швейцарську модель армії, сказав радник голови офісу президента Михайло Подоляк в інтервʼю російському виданню «Медуза».

Ключові факти

  • Українська модель гарантій безпеки передбачає, що не буде двостороннього договору «Росія — Україна», сказав Подоляк. За його словами, буде багатосторонній договір, пакетна угода, в якій візьмуть участь пʼять чи сім країн.
  • Україна пропонує, щоб країни-партнери, які підписуватимуть гарантії безпеки, мали такі самі можливості, як РФ, – і за звичайним, і за ядерним озброєнням.
  • Україна пропонує швейцарську модель армії з певним обсягом резервів, які проходять постійне навчання, сказав Подоляк. Деталі, тобто чисельність Збройних Сил, як вони будуть розгорнуті, обговорюються. Пріоритет – інтереси України, яка буде ключовою країною як постраждала від прямої агресії, додав він.

Контекст

Україна запропонувала, щоб гарантами її безпеки виступили пʼять постійних членів Ради безпеки ООН, а також Німеччина та Туреччина, повідомив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

16 березня Financial Times з посиланням на джерела повідомила, що Україна і РФ домоглися «значного прогресу» за попереднім мирним планом з 15 пунктів, який містить припинення вогню та виведення російських військ. В Офісі президента заявили, что Україна має свої позиції. «Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню, виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн», – прокоментував інформацію радник голови ОП Михайло Подоляк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні