Категорія
Новини
Дата

Збанкрутілим банком «Січ» зацікавилися «Укрпошта», КМДА, Тігіпко, Акордбанк та РВС Банк

П’ять потенційних інвесторів – Акордбанк Данила Волинця, РВС Банк Олександра Стецюка і Руслана Демчака, Таскомбанк Сергія Тігіпка, «Укрпошта» та Київміськадміністрація – можуть взяти участь у конкурсі Фонду гарантування вкладів для отримання всіх або частини активів та зобов’язань неплатоспроможного банку «Січ», повідомили Forbes троє з претендентів

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Банк має близько 1 млрд грн «живих» коштів на коррахунках та в державних облігаціях, будівлю головного офісу на столичному Подолі на 2500 квадратів, ліцензоване банківське програмне забезпечення, три десятки відділень, мережу терміналів в сервіс-центрах МВС.
  • Двоє з потенційних інвесторів хочуть отримати частину активів та зобов’язань «Січі», щоб розширити клієнтську базу. Київміськадміністрація розглядає можливість придбати банк в цілому, щоб створити на його базі муніципальний банк.
  • КМДА має найбільші шанси перемогти у конкурсі інвесторів, адже Фонд гарантування обирає найкращу пропозицію. Якщо інвестор забере банк цілком, фонду не доведеться виплачувати гарантоване відшкодування на 1 млрд грн та кошти кредиторам після реалізації активів. 
  • Історія збанкрутілого банку «Хрещатик», де громаді належало 25%, не повториться, вважають в КМДА, адже влада міста проситиме міжнародних партнерів увійти до капіталу та наглядової ради банку та буде узгоджувати з ними питання відновлення роботи банку і його стратегії. 
  • У разі придбання банку в цілому новий власник буде сплачувати кошти вкладникам на 1 млрд грн, зобовʼязаний виконати застряглі платежі та повернути 1 млрд грн бізнесу. Серед найбільших клієнтів банку були дві приватні газопостачальні компанії.  

Контекст

Нацбанк визнав банк «Січ» неплатоспроможним на початку серпня через технічний дефолт – несплату щомісячних відсотків за кредитом рефінансування. Потрібна сума напередодні була на коррахунку банку в НБУ, проте на день сплати кошти перевели в інші банки, щоб уникнути списання, йдеться в постанові НБУ. Після цього регулятор затребував спочатку сплату відсотків, а потім дострокове повернення всього кредиту, але банк цих вимог не виконав. НБУ забрав заставні цінні папери та передав банк до Фонду гарантування вкладів.

Фонд гарантування ввів у банку тимчасову адміністрацію і 16 серпня оголосив відкритий конкурс з пошуку інвестора для виведення банку з ринку. Інвестор може отримати активи і зобовʼязання банку, всі або частково. Дедлайн подачі заявок від бажаючих спливає 12 вересня. 

Банк на початку червня посідав 28-ме місце за активами серед 69 банків. Левова частка його активів, або 66%, – цінні папери, зокрема ОВДП на 4,1 млрд грн, або на 62% активів. Рефінансування НБУ складало 50% зобов’язань, або 3,175 млрд грн. Половина отриманих за п’ять місяців доходів – проценти за цінними паперами, як і рік тому, у мирний час. Прибуток банку за січень–травень склав 4,7 млн, також як рік тому.

Формально власниками банку були Олег Баланда (55,6% капіталу банку), Валерій Раздорожний (31%), Андрій Мельник (9,6%) та Олег Губанов (3,7%). Проте останні 2,5 року контролером банку, на думку НБУ, був ексліквідатор Родовід Банку Денис Горбуненко, якого учасники ринку пов’язують з Дмитром Фірташем. У Group DF, що належить Фірташу, зв’язок із банком заперечують. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні