Категорія
Новини
Дата

Збанкрутілим банком «Січ» зацікавилися «Укрпошта», КМДА, Тігіпко, Акордбанк та РВС Банк

2 хв читання

П’ять потенційних інвесторів – Акордбанк Данила Волинця, РВС Банк Олександра Стецюка і Руслана Демчака, Таскомбанк Сергія Тігіпка, «Укрпошта» та Київміськадміністрація – можуть взяти участь у конкурсі Фонду гарантування вкладів для отримання всіх або частини активів та зобов’язань неплатоспроможного банку «Січ», повідомили Forbes троє з претендентів

Ключові факти

  • Банк має близько 1 млрд грн «живих» коштів на коррахунках та в державних облігаціях, будівлю головного офісу на столичному Подолі на 2500 квадратів, ліцензоване банківське програмне забезпечення, три десятки відділень, мережу терміналів в сервіс-центрах МВС.
  • Двоє з потенційних інвесторів хочуть отримати частину активів та зобов’язань «Січі», щоб розширити клієнтську базу. Київміськадміністрація розглядає можливість придбати банк в цілому, щоб створити на його базі муніципальний банк.
  • КМДА має найбільші шанси перемогти у конкурсі інвесторів, адже Фонд гарантування обирає найкращу пропозицію. Якщо інвестор забере банк цілком, фонду не доведеться виплачувати гарантоване відшкодування на 1 млрд грн та кошти кредиторам після реалізації активів. 
  • Історія збанкрутілого банку «Хрещатик», де громаді належало 25%, не повториться, вважають в КМДА, адже влада міста проситиме міжнародних партнерів увійти до капіталу та наглядової ради банку та буде узгоджувати з ними питання відновлення роботи банку і його стратегії. 
  • У разі придбання банку в цілому новий власник буде сплачувати кошти вкладникам на 1 млрд грн, зобовʼязаний виконати застряглі платежі та повернути 1 млрд грн бізнесу. Серед найбільших клієнтів банку були дві приватні газопостачальні компанії.  

Контекст

Нацбанк визнав банк «Січ» неплатоспроможним на початку серпня через технічний дефолт – несплату щомісячних відсотків за кредитом рефінансування. Потрібна сума напередодні була на коррахунку банку в НБУ, проте на день сплати кошти перевели в інші банки, щоб уникнути списання, йдеться в постанові НБУ. Після цього регулятор затребував спочатку сплату відсотків, а потім дострокове повернення всього кредиту, але банк цих вимог не виконав. НБУ забрав заставні цінні папери та передав банк до Фонду гарантування вкладів.

Фонд гарантування ввів у банку тимчасову адміністрацію і 16 серпня оголосив відкритий конкурс з пошуку інвестора для виведення банку з ринку. Інвестор може отримати активи і зобовʼязання банку, всі або частково. Дедлайн подачі заявок від бажаючих спливає 12 вересня. 

Банк на початку червня посідав 28-ме місце за активами серед 69 банків. Левова частка його активів, або 66%, – цінні папери, зокрема ОВДП на 4,1 млрд грн, або на 62% активів. Рефінансування НБУ складало 50% зобов’язань, або 3,175 млрд грн. Половина отриманих за п’ять місяців доходів – проценти за цінними паперами, як і рік тому, у мирний час. Прибуток банку за січень–травень склав 4,7 млн, також як рік тому.

Формально власниками банку були Олег Баланда (55,6% капіталу банку), Валерій Раздорожний (31%), Андрій Мельник (9,6%) та Олег Губанов (3,7%). Проте останні 2,5 року контролером банку, на думку НБУ, був ексліквідатор Родовід Банку Денис Горбуненко, якого учасники ринку пов’язують з Дмитром Фірташем. У Group DF, що належить Фірташу, зв’язок із банком заперечують. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні