Категорія
Новини
Дата

Антимонопольний комітет дозволив «Укрпошті» придбати Альпарі Банк

Антимонопольний Комітет України (АМКУ) дозволив державному поштовому оператору «Укрпошта» придбати Альпарі Банк. Про це повідомив в Telegram-каналі генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «В умовах, коли багато відділень банків зачинені, багато де немає зв’язку і там працює виключно «Укрпошта», дуже важливо щоб там з’явились сучасні банківські послуги. Компанія це обов’язково зробить», — прокоментував новину глава компанії.
  • За його словами, таке рішення заощадить країні до 10 млрд грн за 3-4 роки. Це багато Байрактарів», — написав Смілянський.

Контекст

Про бажання розвивати фінансові послуги на базі «Укрпошти» Смілянський говорив ще 2017-го. Тоді ж СЕО держкомпанії допускав купівлю банку у якості «плану Б». Основним сценарієм був законопроект №2788-д, ухвалений Верховною Радою у першому читанні у травні 2020 року. Він дозволяв безпосередньо «Укрпошті» надавати населенню основні банківські послуги, включаючи випуск платіжних карток та залучення депозитів.

Різко проти допуску ще однієї держкомпанії на банківський ринок виступав НБУ, який має погодити угоду між «Укрпоштою» та «Альпарі Банком». «Компанія не розуміє реальну вартість ведення банківського бізнесу. Банки витрачаються на побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, комплаєнс, безпеку даних та відділень», – йшлося у заяві Нацбанку щодо ухвалення закону про «пошта-банк».

Згідно з розрахунками Смілянського, створення поштового банку дозволило б залучити до банківської системи 15 млн жителів невеликих населених пунктів, де немає фінустанов, але де працює «Укрпошта». Самій держкомпанії банківський бізнес допоміг би збільшити дохід до 16 млрд грн у 2025 році, прогнозував СЕО «Укрпошти».

Альпарі — найменший український банк з активами на 1 грудня 2021 року у 230 млн грн, майже 60% цієї суми складають ОВДП. 11 місяців 2021-го банк закінчив зі збитками 8 млн грн. Статутний капітал банку — 232 млн грн. Альпарі Банк існує з 2012 року, його власник — громадянин ОАЕ Бахтарі Хедаятоллах. З 2018 року наглядову раду банку очолює експрезидент Віктор Ющенко.

У листопаді 2021 року повідомлялося, що «Укрпошта» домовилася про купівлю Альпарі Банку за 260 млн грн. Кабмін та Мінінфраструктури як власник «Укрпошти» тоді погодили угоду. Покупку мав схвалити НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні