Категорія
Новини
Дата

БЕБ завершило слідство у справі Коломойського, Боголюбову підозр немає

1 хв читання

Бізнесмен Ігор Коломойський /Getty Images

Бізнесмен Ігор Коломойський Фото Getty Images

Бюро економічної безпеки завершило слідство щодо Ігоря Коломойського у справі про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення 5,8 млрд грн у касу ПриватБанку, розповів в інтерв’ю Forbes виконувач обов’язків директора БЕБ Сергій Перхун.

Натомість іншому ексакціонеру ПриватБанку Геннадію Боголюбову у цій справі підозру не оголошували.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Ідеться про справу, де Коломойського звинувачують у невнесенні 5,8 млрд грн у касу ПриватБанку і заволодінні та легалізації понад 5,3 млрд грн банку. Матеріали виділені в окреме кримінальне провадження та надані стороні захисту для ознайомлення, розповів Перхун.
  • У справі понад 550 томів, включно з великою кількістю документів та експертиз. Законодавством не передбачено обмеження по часу для ознайомлення з матеріалами справи, зазначив очільник БЕБ.
  • «Однак існує певна практика, зокрема ЄСПЛ, що орієнтовно один день виділяється на ознайомлення з одним томом», – уточнив Перхун. Тож детективи зможуть звернутись до суду, якщо вважатимуть, що захист затягує ознайомлення зі справою.
  • Запобіжний захід Коломойському у цій справі закінчується 2 вересня, і якби не було інших справ, то він би вийшов із СІЗО.
  • Партнер Коломойського, ще один колишній акціонер ПриватБанку Геннадій Боголюбов у цій справі підозр не отримував, заявив Перхун.

Контекст

Першу упродовж великої війни підозру про махінації у ПриватБанку слідчі БЕБ вручили Коломойському 2 вересня 2023-го. За схожою справою він отримав підозру і від детективів Національного антикорупційного бюро України. 

7 вересня 2023-го детективи НАБУ за погодженням керівника САП повідомили Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру в заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн

8 вересня того самого року НАБУ та САП арештували активи Коломойського. У клопотанні про арешт майна йшлося про частки у статутному капіталі 307 юридичних осіб вартістю понад 3 млрд грн, а також майже 1000 об’єктів нерухомого майна та понад 1600 транспортних засобів і суден.

Термін тримання під вартою не може перевищувати 12 місяців, тож за вказаною справою про кошти ПриватБанку Коломойський мав би вийти із СІЗО 2 вересня 2024-го. Однак 8 травня Коломойському повідомили про підозру в організації замовного вбивства у 2003-му. За цією справою він перебуває у СІЗО без можливості внесення застави.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд