Категорія
Новини
Дата

«Безпечних районів уже немає». Тактика України змусила Росію перейти до оборони в Чорному морі – WSJ

Використовуючи інноваційні атаки, Україна підірвала перевагу Росії у Чорному морі та починає знову відкривати порти, пише The Wall Street Journal. Уперше з початку війни торгові судна знову використовують порт Одеси, не питаючи дозволу в Росії. Це показує, як сильно змінився баланс сил на Чорному морі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проводячи атаки, які спираються на безпілотники та ракети, націлені на російські кораблі на їхніх базах, Україна підірвала військово-морську перевагу Росії. «Щоб забезпечити нашу безпеку зараз і в майбутньому, ми маємо розпочати оборону свого берега на березі супротивника, – заявив в інтервʼю командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа. – Це підхід, який ми намагаємося реалізувати поступово».
  • Сьогодні російські військові кораблі більше не наважуються заходити в північно-західну частину Чорного моря. 
  • Сам Чорноморський флот Росії зазнав тяжких втрат у результаті серії успішних українських ударів, і безпечних для нього районів Чорного моря більше немає.
  • Декілька типів військово-морських безпілотників дальньої дії українського виробництва забезпечують нові наступальні можливості в той час, коли Україна не може розгорнути звичайні великі військові кораблі. 
  • Крім ударів безпілотників, таких як той, що вивів із ладу ще один великий десантний корабель класу «Ропуча» в Новоросійську в серпні, український спецназ із використанням малих суден провів за останні тижні серію успішних рейдів.
  • «Очевидно, що росіяни більше не мають ініціативи на Чорному морі через відверто винахідливий підхід українських ВМС та українських сил спеціальних операцій. Відбулося справді важливе зрушення», – сказав Майкл Петерсен, науковець Військово-морського коледжу США. За його словами, Україна поступово повернула собі ініціативу, і серія невеликих тактичних перемог «почала складатися в оперативний і навіть стратегічний успіх».

Контекст

Українські атаки останніми тижнями були спрямовані проти російських військових кораблів у відкритому морі та в портах у Севастополі та Новоросійську. Ракетний удар по сухому доку Севастополя минулого тижня знищив підводний човен класу «Кіло», один із шести, які Росія задіяла в Чорному морі. А також великий десантний корабель класу «Ропуча», який Росія планувала використати для висадки десанту в Одесі.

На думку військових аналітиків, пошкодження доку також ускладнить операції російських військово-морських сил у наступні місяці.

Війна за Чорне море вступила в нову фазу в липні, після того як Росія розірвала угоду за посередництвом ООН, яка дозволяла Україні експортувати 33 млн т продовольства.

Оскільки угоду розірвано, українські військові минулого місяця оголосили про односторонній коридор для цивільних морських перевезень до Одеси та назад. За останні дні через цей коридор із одеських портів уже вийшло шість суден.

Росія перебуває у винятково вразливому положенні в Чорному морі. Незважаючи на те що вона є великою військово-морською державою, вона не може заповнити свої втрати там судами інших своїх флотів, оскільки Туреччина, яка контролює протоки між Чорним і Середземним морями, заборонила транзит військовим кораблям у лютому 2022 року, виконуючи Конвенцію Монтре 1936 року про Статус проток.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні