Категорія
Новини
Дата

Безпілотники атакували кілька регіонів Росії. У Смоленській області уражені дві нафтобази (доповнено)

У ніч на 24 квітня безпілотники атакували промислові обʼєкти і кількох регіонах Росії, зокрема, нафтобази у Смоленській і Воронезькій областях. Про це повідомляють представники російської влади, відео публікують телеграм-канали. За даними джерел «Інтерфакс-Україна» , дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області, де зберігалося 26 000 кубометрів пального.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міноборони РФ заявило про вісім дронів, нібито збитих у ніч на 24 квітня. 
  • У Липецькій області збитий безпілотник упав у промисловій зоні Липецька. Жертв немає, заявив губернатор Ігор Анохін.  
  • За його словами, метою атаки були паливно-енергетичні обʼєкти в Смоленському і Ярцевському районах. Анохін заявив, що в результаті виникли пожежі, які гасять співробітники МНС. 
  • Телеграм-канали публікують фото і відео наслідків удару по Смоленській області, а також відео пожежі набито у Воронезькій області. 
  • Над регіоном було збито чотири дрони, заявив губернатор Олександр Гусєв, не згадавши про ураження нафтобази або НПЗ.
Безпілотники атакували кілька регіонів Росії. У Смоленській області уражені дві нафтобази (доповнено) /Фото 1

Смоленський НПЗ

Безпілотники атакували кілька регіонів Росії. У Смоленській області уражені дві нафтобази (доповнено) /Фото 2

Смоленський НПЗ

  • Доповнено. «Роснєфть» недорахувалася двох баз зберігання і перекачування паливно-мастильних матеріалів у населених пунктах Ярцево і Раздорово Смоленської області РФ, повідомило «Інтерфакс-Україна» джерело. За словами співрозмовника агентства, «бавовну» влаштували дрони СБУ.
  • «На цих базах зберігалося 26 тисяч кубометрів російського «пального». Після потужних вибухів на обʼєктах розпочалася масштабна пожежа та евакуація персоналу», – уточнило джерело.

Контекст

Останні кілька місяців українські дрони регулярно атакують регіони РФ. З початку 2024 року метою дронів стали обʼєкти паливно-енергетичного комплексу. За три з половиною місяці російські нафтопереробні заводи і нафтобази атакували щонайменше 18 разів. 

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів порівняно із сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше Reuters.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Атаки українських безпілотників на російські НПЗ можуть порушити баланс на світовому ринку нафтопродуктів, заявило минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство. МЕА повторило заяву міністра оборони США Ллойда Остіна, який попередив, що українські атаки «можуть мати додатковий ефект» на світовому ринку нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні