Категорія
Новини
Дата

Білорусь заборонила вивозити з країни трактори, смартфони і ще понад 250 видів товарів

Премʼєр-міністр Білорусі Роман Головченко підписав постанову, якою вводиться заборона на пів року на вивезення окремих видів промислових товарів. Про це пише Zerkalo.io.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Обмеження запровадили для захисту економічних інтересів держави. Вони не поширюються на товари, вироблені в Білорусі та Росії, і на особисті речі громадян.
  • У списку 254 позиції, серед них багато медвиробів та розхідників — починаючи від хірургічних ниток та дитячих сосок до дезінфікуючих засобів та медичних рукавичок.
  • Також у списку інструменти: алмазні склорізи, паяльні лампи, лещата, затискачі, шліфувальні круги тощо.
  • У переліку багато обладнання – турбіни, насоси, різні верстати. Крім того, багато техніки — від ліфтів до бульдозерів, тракторів та екскаваторів. Є й побутова техніка: холодильники, пилососи, електробритви, машинки для стрижки волосся. Заборона торкнулася також мотоциклів, велосипедів та дитячих колясок.
  • Також до списку включені компʼютери, телефони (включаючи смартфони), мікрофони, гучномовці, навушники, звукозаписна або звуковідтворююча апаратура, відеозаписувальна або відеовідтворююча апаратура, фотокамери і так далі.
  • Під заборону потрапив навіть дитячий пластилін для ліплення.

Контекст:

Олександр Лукашенко 1 березня заявив, що білоруська армія не брала участі у бойових діях «і не бере». Проте 27 лютого він зізнався в тому, що з території Білорусі були зроблені ракетні удари по Україні, тоді він назвав це «вимушеним кроком». Посли Євросоюзу ухвалили рішення запровадити візові санкції щодо ще 22 високопоставлених білоруських військовослужбовців та посадових осіб Міноборони, які «сприяли російській військовій агресії з території Білорусі», до цього у «чорний список» Євросоюзу разом із депутатами Держдуми внесли 20 білоруських чиновників і військовослужбовців.

Крім того, європейські санкції передбачають додаткові обмеження на торгівлю товарами, що використовуються під час виробництва тютюнових виробів, мінерального палива, бітумних речовин і газоподібних вуглеводневих продуктів, калійних продуктів, виробів із дерева, цементу, чавуну та сталі, гумотехнічних виробів. с

Європейський союз також продовжив обмеження на постачання до Білорусі товарів і технологій подвійного призначення та надання супутніх послуг, а також обмеження на експорт товарів і технологій, які можуть сприяти розвитку військової, технологічної й оборонної безпеки Білорусі. Обмеження запроваджуються також для надання відповідних послуг білоруській стороні.

Також три великих білоруських банки — «Белагропромбанк», «Банк Развития Беларуси» і банк «Дабрабыт» — 20 березня відключили від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні