Категорія
Новини
Дата

Біткоїн подолав позначку в $26 000. Курс криптовалюти зростає четвертий день поспіль

У вівторок біткойн досяг дев’ятимісячного максимуму, піднявшись на понад 30% за чотири дні. Головна криптовалюта змогла відмахнутися від хаосу на світових ринках після краху Silicon Valley Bank, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Біткойн 14 березня підскочив на 9,6% – до $26 533, що є найвищим показником із червня 2022 року. Курс зростає четвертий день поспіль.
  • Останніми днями основні криптовалюти отримали підтримку завдяки тому, що влада США оголосила про плани обмежити наслідки краху SVB.
  • Також дії влади США допомогли стабілізувати основний стейблкойн USDC, емітент якого Circle мав депозити на $3,3 млрд у SVB. Зміцнення USDC, другого за величиною стейблкойна та ключового гвинтика в торгівлі цифровими токенами, вважалося позитивним для криптосектору в цілому, зазначає агентство.
  • Біткойн швидко впорався з крахом SVB і Signature Bank на вихідних, а також Silvergate Bank на початку цього місяця, які є ключовими банківськими партнерами низки криптокомпаній.
  • Аналітики зазначають, що біткоїну у вівторок також допомогли дані про споживчі ціни в США, які показали, що інфляція все ще зростає, але повільніше, ніж у попередньому місяці. Очікувані показники можуть змусити Федеральну резервну систему сповільнити або навіть призупинити підвищення процентних ставок наступного тижня.
  • «Дані CPI відповідають очікуванням, і вони дуже посприяли чутливим до процентної ставки криптоактивам, таким як біткойн», – сказав Джеймс Баттерфілл, керівник відділу досліджень менеджера цифрових активів CoinShares.

Контекст

10 березня стало відомо, що у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи, – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

12 березня в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

Регулювальні органи запевнили, що клієнти SVB і Signature отримають усі свої депозити, в тому числі гроші, що перевищують ліміт у $250 000 для федерального страхування депозитів.

Президент США Джо Байден, коментуючи крах SVB і Signature Bank, запевнив, що банківська система США безпечна, громадяни «можуть бути впевнені», пише Bloomberg. Байден зазначив, що міністр фінансів Джанет Єллен та інші банківські регулятори вдалися до негайних дій. Платники податків не платитимуть за банкрутства банків, гроші надійдуть зі зборів страхового фонду, наголосив президент США.

Сукупна ринкова вартість компаній, включених до MSCI World Financials Index і MSCI EM Financials Index, з пʼятниці, 10 березня, впала приблизно на $465 млрд, підрахував Bloomberg. Найбільшого удару зазнали регіональні банки США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні