Категорія
Новини
Дата

Бізнес розкритикував урядові проєкти щодо зупинення реєстрації податкових накладних. EBA озвучила суперечливі норми

2 хв читання

Європейська Бізнес Асоціація попереджає про значні ризики для безперебійного функціонування аграрної галузі у разі схвалення проєкту постанови уряду, який змінює порядок зупинення реєстрації податкової накладної та проєкту наказу Мінфіну, сказано у заяві EBA.

Податкова накладна – це електронний документ, який подають платники ПДВ. Реєстрація податкової накладної у базі ДПС є обов’язковою умовою отримання податкового кредиту – суми, на яку платник ПДВ має можливість зменшити податкове навантаження. Для бізнесу блокування означає втрату часу та грошей.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, зміни до постанови КМУ №1165 ускладнять адміністрування податку на додану вартість в частині реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування на експортні операції з кількох причин. Підприємства, що виконують умову щодо повернення експортної виручки у розмірі не менше 80%, повинні будуть реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в загальному порядку та втрачати час та ресурси на такі дії.
  • Перевірка на безумовну реєстрацію таких податкових накладних та розрахунків коригування в більшості випадків у великих підприємств не буде позитивною, оскільки можуть не виконуватися дрібні умови, як-от невчасна подача звітності та наявність незначної суми податкового боргу, заявляє ЕВА.
  • Також формула, яка використовується для обрахунку загального обсягу операцій із вивозу за межі митної території України, містить показник суми придбання у ризикового контрагента, рішення про ризиковість якого в подальшому може бути скасована ДПС або судом.
  • «На переконання бізнесу, запропонований підхід до змін фактично переведе в ручне керування експорт зернової та олійної продукції шляхом можливого блокування податкових накладних та розрахунків коригування до них», – сказано в заяві.
  • Представники бізнесу занепокоєні, що через запропоновані зміни може бути зупинення експорту продукції на невизначений час у зв’язку з послідовними запитами усіх можливих первинних документів та залишення статусу ризиковості впродовж тривалого терміну.
  • ЕВА вважає, що нововведення можуть посилити загрозу непрогнозованих втрат бізнесу, зокрема:
  1. на додаткове та об’ємне окреме адміністрування експортних операцій у частині ПДВ;
  2. розблокування податкових накладних та розрахунків коригування та процедура надання пояснень/оскаржень рішень територіальної комісії до ДПС чи до суду призведе до зриву контрактів, до непрогнозованих витрат на оплату простоїв транспорту, витрат на зберігання зерна в терміналах та його псування;
  3. додавання часу на процедуру розблокування податкової накладної та оскарження відмов призведе до втрати економічного сенсу операції;
  4. оскарження відмов у розблокуванні може призвести до тривалої процедури зміни ціни контракту та реєстрації нових податкових накладних.
  • Бізнес пропонує передбачити безумовну реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування для добропорядних експортерів, що виконують умову про повернення не менше ніж 80% валютної виручки протягом законодавчо встановлених строків.
  • Для всіх інших експортерів передбачити безумовну реєстрацію податкової накладної у разі наявності позитивної податкової історії. Зокрема, в такому випадку перевірки на відповідність ризиковості операцій та платника не здійснюються.
  • Асоціація підготувала та надіслала до ДПС свої пропозиції та закликає врахувати їх.

Контекст

У жовтні 2022 року Кабмін прийняв постанову №1154 та запровадив більш ретельну перевірку податкових накладних. Нові правила призвели до блокування понад 1 млн податкових накладних. Бізнес скаржився, що під блокування потрапляє не тільки схемний, а й білий бізнес.

Де корінь проблеми, яку влада та бізнес не можуть вирішити? Підприємці, з якими спілкувався Forbes, вказують на Державну податкову службу. Троє співрозмовників розповіли про випадки, коли податківці пропонували розв’язати проблеми бізнесу за хабарі.

Що з цим робити? Голова фінансового комітету Данило Гетманцев неодноразово закликав бізнес звертатися до нього особисто щодо проблемних питань. Як підприємці співіснують із податковою та які проблеми потрібно вирішити насамперед, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд