Категорія
Новини
Дата

У «Дії» запрацював сервіс подачі заяв до міжнародного Реєстру збитків

«Дія» запустила перший етап подання заяв у міжнародний Реєстр збитків, повідомляє пресслужба застосунку. Щоб скористатися сервісом, треба оновити додаток. В уряді очікують, що в сегменті житла до реєстру надійде від 300 000 до 600 000 заяв від постраждалих.

Ключові факти

  • На першому етапі можна подати через застосунок заяви про знищену або пошкоджену нерухомість: приватний будинок, квартиру, дачний чи садовий будинок або інше житлове приміщення.
  • Для подання заяви треба бути власником майна та мати акт про обстеження від місцевої влади.
  • Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях.
  • Також планується розширення реєстру. Українці зможуть фіксувати різні категорії збитків від російської агресії. Наприклад, заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство.
  • За словами премʼєрміністра Дениса Шмигаля, лише в сегменті житла до реєстру може надійти від 300 000 до 600 000 заяв від постраждалих. «Загалом очікуємо до 8 млн заяв від усіх, кого так чи інакше торкнулася війна», – заявив він.

Контекст

Минулого року Рада Європи створила міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України, штаб-квартира якого знаходиться в Гаазі. Робота Реєстру збитків полягатиме у зборі заяв і доказів щодо відшкодування збитків, втрат чи шкоди, завданих РФ, що в майбутньому буде використано задля фіксації обсягів і наслідків російського вторгнення. 

Згодом вказана інформація дасть змогу запустити процес виплати репарацій постраждалим через компенсаційний механізм, робота над реалізацією якого вже триває. 

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні