Категорія
Новини
Дата

Справу CEO «Тедіс Україна» про несплату 300 млн грн податків спрямували до суду. Компанія обвинувачення відкидає

Детективи БЕБ та Офіс генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт щодо CEO «Тедіс Україна» Тараса Корніяченка, його заступника та головного бухгалтера, йдеться в повідомленні відомств. У компанії обвинувачення називають безпідставними.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Прокурори Офісу генерального прокурора та БЕБ звинувачують топменеджерів «Тедіс Україна» в умисному ухиленні від сплати податків та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України). У заяві назву компанії не вказують, проте згадують, що йдеться про найбільшого дистриб’ютора тютюнових виробів.
  • Упродовж 2019 року – першого півріччя 2021 року документально відображено реалізацію тютюнових виробів на адресу чотирьох підприємств із ознаками фіктивності. «Насправді реального продажу продукції не відбулося, – йдеться в заяві БЕБ. – У подальшому ці підприємства з ознаками фіктивності у податковій звітності документально відобразили реалізацію інших товарів – м’ясної продукції та палива».
  • Внаслідок таких дій державі завдано понад 300 млн грн збитків, а також легалізовано кошти на суму понад 1,3 млрд грн.
  • 26 січня компанія «Тедіс Україна» поширила заяву, що вже понад рік потерпає від кримінальних переслідувань з боку правоохоронної системи. «Протягом розгляду справи жоден орган податкового контролю не фіксував порушень вимог податкового законодавства щодо компанії «Тедіс Україна» в обставинах, зазначених в обвинувальному акті», – йдеться у повідомленні компанії.
  • Також стороною захисту додатково проведено низку експертиз у державних та приватних експертних установах, які спростовують припущення сторони обвинувачення, заявили в «Тедіс Україна». 
  • Компанія вже готує зустрічні скарги щодо наданих речових доказів, аналітичних висновків та експертиз, ідеться у повідомленні.

Контекст

Дистрибʼютор тютюнової продукції «Тедіс Україна» та його співвласник одеський бізнесмен Борис Кауфман наприкінці 2022-го потрапили під приціл правоохоронців. САП та НАБУ повідомили про підозру Кауфману та Олександру Грановському в ухиленні від сплати податків на 270 млн грн.

У серпні «Тедіс Україна» програла суд АМКУ щодо штрафу на 274 млн грн. Компанія стверджує, що має частку менше ніж 50% ринку. «Нині ми постачаємо на 35 000–36 000 точок на територіях, підконтрольних Україні», – казав у березні Корніяченко.

«Тедіс Україна» – найбільший тютюновий дистрибʼютор у країні. Його виторг у 2022 році становив 65 млрд грн, що на 7,4% більше, ніж до повномасштабної війни. Компанія стверджує, що має частку менше 50% ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні