Категорія
Новини
Дата

Чехія запровадила санкції проти Віктора Медведчука

Уряд Чехії запровадив санкції проти позбавленого громадянства України Віктора Медведчука, компанію Voice of Europe s.r.o., яку він «використовує у своїх інтересах», а також на медіапродюсера і пропагандиста Артема Марчевського. Про це йдеться у повідомленні на сайті МЗС Чехії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Медведчук «керує операцією російського впливу на території Чехії», метою якої є порушення територіальної цілісності, суверенітету та свободи України, заявило МЗС Чехії. 
  • «Це рішення відповідає безпековим інтересам Чехії, а також сприяє захисту демократії майбутніх виборів до Європейського парламенту», – йдеться у повідомленні.
  • Ці санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розвинути операцію впливу в його країні, що «потенційно могло мати серйозний вплив на безпеку Чехії та ЄС», – сказав на брифінгу 27 березня премʼєр-міністр країни Петр Фіала, якого цитує ЄП.
  • За його словами, Медведчук керував низкою мереж впливу з Росії та особисто повʼязаний з Володимиром Путіним.
  • Медведчук у Чехії використовує компанію Voice of Europe, а також пропагандиста Артема Марчевського. Фіала зазначив, що діяльність проросійської групи виходить за межі Чехії, впливаючи на демократичні процеси в Європі.

Контекст

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня минулого року Медведчука затримала СБУ. 21 вересня 2022-го у межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука та 55 російських окупантів. 

Згодом президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, а Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови про дострокове припинення його повноважень як народного депутата.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні