Через розсинхронізацію енергосистеми 30 травня 2 млн споживачів залишилися без світла – Міненерго /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Через розсинхронізацію енергосистеми 30 травня 2 млн споживачів залишилися без світла – Міненерго

Shutterstock

30 травня близько 13:00 через надзвичайну ситуацію, яка сталася у оператора системи передачі електроенергії, відбулася розсинхронізація енергосистеми, повідомила пресслужба Міненерго. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Надзвичайна ситуація призвела до аварійних відключень та тимчасового знеструмлення абонентів. Загалом без світла одночасно залишилися майже 2 млн абонентів у 12 областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Києві та на Київщині, а також у Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій та Черкаській областях. 
  • Як зазначили в Міненерго, це найбільша кількість одночасно знеструмлених споживачів, починаючи з лютого, коли вдалося додати генерації в систему та скасувати графіки відключень електроенергії. 
  • 30 травня масованих обстрілів та влучань в енергетичну інфраструктуру зафіксовано не було. Генерація повністю покриває потреби споживачів, відключення абонентів не планувалися, наголошується у повідомленні Міненерго. 
  • Також через цю аварійну ситуацію відбулися тимчасові відключення електроенергії і в сусідній Молдові. 
  • Для встановлення причини масових відключень міністр енергетики Герман Галущенко доручив Державній інспекції енергетичного нагляду негайно створити комісію для оперативного вивчення цієї ситуації. Про результати роботи комісії Міненерго обіцяє повідомити додатково. 

Контекст

У вівторок, 30 травня, з 13:28 по всій країні відбулися відключення світла через спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі. В «Укренерго» повідомили, що в енергосистемі аварійно відключилися декілька магістральних високовольтних ліній. Внаслідок цього дією протиаварійної автоматики були частково знеструмлені споживачі в низці областей.

«Розпочато розслідування причин інциденту. Наголошуємо, що відключення відбулися через технічні причини та не пов’язані з дефіцитом потужності в енергосистемі», – заявили у НЕК.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький раніше заявляв, що енергосистема цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту. За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни-літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються кілька великих електростанцій.

Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності й країна здатна експортувати електроенергію. 

18 травня Україна почала одночасно імпортувати електроенергію зі Словаччини, а також продовжить експорт до Молдови та Польщі, повідомляє «Укренерго».

24 травня Україна припинила експорт електроенергії до інших країн через необхідність покриття власного споживання, повідомило «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні