По всій Україні відбуваються відключення світла. «Укренерго» розслідує причини інциденту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

По всій Україні відбуваються відключення світла. «Укренерго» розслідує причини інциденту

Getty Images

У вівторок, 30 травня, з 13:28 по всій країні відбуваються відключення світла через спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі, повідомляє ДТЕК. В «Укренерго» зазначили, що постачання електроенергії всім споживачам буде відновлено у найближчі години.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що спрацювання автоматики спричинило зниження частоти в об’єднаній енергосистемі України.
  • «Причини зниження частоти з’ясовують фахівці «Укренерго», – повідомили в компанії.
  • Згідно з повідомленням, станом на 14:32 «Укренерго» надало дозвіл на відновлення електропостачання.
  • Оновлено. В «Укренерго» повідомили, що ​​близько 13:00 в енергосистемі аварійно відключилися декілька магістральних високовольтних ліній. Внаслідок цього дією протиаварійної автоматики були частково знеструмлені споживачі в низці областей.
  • Наразі триває заживлення споживачів, постачання електроенергії всім споживачам мають відновити у найближчі години.
  • «Розпочато розслідування причин інциденту. Наголошуємо, що відключення відбулися через технічні причини та не пов’язані з дефіцитом потужності в енергосистемі», – стверджують у НЕК.

Контекст

Міненерго 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні становить 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону повідомив, що енергосистема України цього літа може відчувати дефіцит електроенергії через проведення ремонтних робіт. Його компенсуватимуть за рахунок ТЕС та імпорту. За словами Кудрицького, ремонтна кампанія весни-літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишаються кілька великих електростанцій.

Голова НЕК нагадав, що зазвичай в Україні протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності й країна здатна експортувати електроенергію. 

18 травня Україна почала одночасно імпортувати електроенергію зі Словаччини, а також продовжить експорт до Молдови та Польщі, повідомляє «Укренерго».

24 травня Україна припинила експорт електроенергії до інших країн через необхідність покриття власного споживання, повідомило «Укренерго». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні