Категорія
Новини
Дата

Через війну покинули постійне місце проживання та не повернулись 7% українців – опитування EBA

2 хв читання

Через повномасштабну війну покинули своє постійне місце проживання та досі не повернулись 7% українців, 18% – переїжджали, але повернулися і 73% – не полишали свої домівки. Про це свідчать результати опитування «Барометр якості життя», проведеного Європейською Бізнес Асоціацією у партнерстві з Kernel та Gradus Research.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Серед бізнес-аудиторії 48% лишились на своєму постійному місці проживання, 40% – переїжджали, але вже повернулись, і 10% – виїхали та поки не повернулися.  
  • Водночас 11% бізнес-аудиторії, що виїхали, мають наміри повернутись протягом року, 39% планують повернутись, але не раніше, ніж через рік, інші 39% ще не визначились. 
  • Кількість тих, хто вважає, що найімовірніше поїхав назавжди, скоротилась вдвічі за останній рік – з 22% у 2023 році до поточних 11%. Найбільше співробітників членських компаній Асоціації наразі перебуває у Польщі, Німеччині, Іспанії, Чехії.
  • Усі опитані нами співробітники компаній-членів Асоціації, що виїхали, зберегли своє місце роботи. При цьому 79% працюють повністю або переважно віддалено. Варто зазначити, що 50% працюють в міжнародній компанії, що працює в Україні, 36% – в міжнародній або українській компанії, що має представництва за межами України, і 14% – в українській компанії, що веде діяльність в Україні.
  • Серед учасників опитування, що виїхали за кордон через війну, 70% отримували статус тимчасового захисту. З проблемою оподаткування за кордоном доходів, отриманих в Україні, стикнулись 30% респондентів.
  • Поверненню додому, на думку учасників опитування, в першу чергу сприятимуть безпекові та економічні фактори. Зокрема, 79% готові повернутися після остаточного завершення війни, 57% – у разі відсутності бойових дій та загрози обстрілів, 29% – за умови достойно оплачуваної роботи в Україні, і 21% – у разі підвищення рівня життя в Україні. Закінчення дії тимчасового прихистку може спонукати повернутись 21% тимчасових мігрантів, а заборона працювати дистанційно – 7%.

Контекст

На підконтрольній Україні території, за оцінками Інституту демографії, мешкає 31 млн людей. Ще 4,1 млн – на тимчасово окупованих РФ територіях, близько 4,9 млн – у країнах ЄС, Північної Америки, а також депортовані до РФ та Білорусі.

Війна стала каталізатором погіршення демографії України та посилила негативні тренди, що спостерігались і до війни.

Українців народжується критично мало. Нормою для відновлення чисельності населення є показник 2,2 дитини на одну жінку. В ЄС цей показник становить 1,5. В Україні до війни ми мали 1,2, а у 2023 році вже 0,9 – це третій знизу показник у світі. 

Українці активно виїжджають за кордон. Найбільша хвиля, звичайно, була спровокована війною. Але останні 10 років Україна була донором мігрантів та лідирувала за кількістю вперше виданих посвідок на проживання в ЄС. 

У 2021 році такий документ отримали 873 700 громадян України, це 30% усіх виданих посвідок. Крім того, за різними оцінками, у світі проживає від 11 до 13 млн етнічних українців. Більше про це читайте в колонці заступниці міністра соцполітики Дарини Марчак.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд