Категорія
Новини
Дата

Чверть малого і середнього бізнесу не має фінансових ресурсів. 42% із них не працюють взагалі – ЄБА

24% представників малого та середнього бізнесу повідомляють про повну відсутність резервних фінансових коштів, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація із посиланням на опитування серед МСБ. При цьому 73% МСБ зупинили або призупинили свою діяльність, проте власники компаній підтримують своїх співробітників.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 24% МСБ вичерпали фінансові резерви, проте у 32% період фінансової стійкості бізнесу складатиме кілька місяців. 22% опитаних мають фінансових резервів на місяць.
  • Якщо війна не закінчиться швидко, 9% опитаних МСБ можуть протриматися півроку, 5% вистачає коштів на рік.
  • 27% опитаних власників продовжують виплачувати заробітну плату у повному обсязі, ще 8% виплачують додаткові кошти або зарплату наперед. Але інші 21% опитаних не можуть виплачувати зарплати, 19% скоротили виплати, 17% відправили персонал в неоплачувану відпустку, 8% звільнили людей.
  • 42% малих підприємців не працюють взагалі, ще 31% призупинили, але хочуть відновлювати свою діяльність.
  • Лише 13% МСБ продовжують далі працювати, 14%% обмежежили географію діяльності, і лише 3% закрили частину торгових точок чи відділень.
  • 13% опитаних перейшли на роботу онлайн. Тільки 4% представників МСБ наразі планують закривати свій бізнес.
  • 29% опитаних підприємців надали працівникам матеріальну або психологічну допомогу, допомогли з евакуацією чи забезпечили житлом.

Контекст

Опитування проводилося з 11 до 14 березня серед фізичних осіб-підприємців, що є учасниками проєкту з підтримки малого та середнього бізнесу від Європейської Бізнес Асоціації Unlimit Ukraine. В опитуванні взяли участь 156 підприємців.

Європейська Бізнес Асоціація заснована в 1999 році за підтримки Європейської Комісії в Україні. Її офіси знаходять у Дніпрі, Києві, Львові, Одесі та Харкові. Загалом ЄБА налічувала 993 члени у 2021: 937 компаній та 56 посольств.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні