Категорія
Новини
Дата

ВАКС стягнув майже 90% акцій Pinbank на користь держави, на черзі ТРЦ Ocean Plaza – Арахамія

27 лютого Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув на користь держави 88,89% акцій Pinbank, повідомив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Також він анонсував подібне рішення і стосовно ТРЦ Ocean Plaza у Києві.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Російські олігархи заплатять за злочини Росії своїми активами. І це відбувається уже. Сьогодні ВАКС стягнув на користь держави 88,89% акцій PIN банку Євгена Гінера», – заявив Арахамія.
  • Він підкреслив, що це відбулося в рамках закону «Про санкції» та «загальноприйнятих уявлень людства про справедливість».
  • За словами Арахамії, «далі буде Ocean Plaza».
  • «Росіяни несуть і будуть нести відповідальність за злочини проти України. Ми змусимо їх заплатити за все!» – підкреслив він.

Контекст

У жовтні президент Володимир Зеленський підписав укази, які вводять персональні санкції проти найбагатших росіян, їхніх родичів, пропагандистів та чиновників.

Під санкції потрапили президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та Михайло Воєводін, який, за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, його прізвисько – Misha Luzhnetskiy. Розслідування «Бізнес Цензора», «Економічної правди»«Радіо Свобода» називають Гінера, Воєводіна та Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, перебуває під санкціями ЄС, США та України з 2018 року) співвласниками компанії VS Energy. 

24 лютого працівники ДБР провели обшуки у членів правління та наглядової ради, а також в офісі комерційного банку. Його бенефіціарним власником є громадянин Росії, президент російського футбольного клубу «ЦСКА» Євгеній Гінер. За даними НБУ, Гінер є бенефіціарним власником Pinbank.

Слідчі дії проводилися для перевірки інформації щодо правомірності отримання та використання банком фінансових преференцій в сумі у понад 1,6 млрд грн. Деякі з них установа отримала після початку активної фази бойових дій, зазначили в ДБР. Отримана сума становить понад 50% активів самого банку та у понад 5,5 раза перевищує розмір статутного капіталу установи. Також ДБР перевіряє інформацію щодо причетності високопосадовців та депутатів РФ до вчинення злочинів на території України. 

ТРЦ Ocean Plaza площею 125 000 кв. м був зачиненим з кінця лютого 2022 року. До повномасштабної війни з Росією він був майже повністю заповнений орендарями. За даними UDP, в ТРЦ працювало 5000 підприємців та найманих співробітників. За оцінкою Forbes, вартість Ocean Plaza становила $180 млн. У 2012 році російська «ТПС Нерухомість» купила Ocean Plaza в забудовника обʼєкта – компанії Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Одна з власників російської компанії – Лілія Ротенберг, донька наближеного до Володимира Путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга. В 2019 році дочка Ротенберга вийшла зі складу бенефіціарів компанії «Інвестиційний союз «Либідь», що володіє Ocean Plaza. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні