Категорія
Новини
Дата

ДТЕК планує збудувати у ЄС 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд

Енергохолдинг Ріната Ахметова планує збудувати у Європі 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд – у Румунії, Хорватії, Італії, також у планах Польща. Про це у великому інтервʼю Forbes розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ДТЕК планує до 2030 року побудувати у Європі до 5000 МВт потужності за €6–6,5 млрд. «Це амбітні плани», – каже Тімченко.
  • Два проєкти у Румунії на етапі реалізації – 60 МВт вітру і 50 МВт сонця. Компанія планує добудувати їх до першого кварталу 2024 року. Вітроелектростанція – це 10 турбін, які були раніше закуплені для Тилігульської ВЕС, додав Тімченко.
  • У 2024-му ДТЕК планує почати будувати вітроелектростанцію у Хорватії.
  • В Італії проєкт на етапі девелопменту. Тімченко каже, що обговорював можливий продаж електроенергії заводу «Метінвест».
  • ДТЕК також хоче будувати електростанції у Польщі.
  • Маржинальність зелених проєктів у Європі порівняно з українськими – співставна, каже Тімченко.
  • Конкуренції у Європі дуже багато, бо зелена генерація – один із драйверів економіки, визнає СЕО ДТЕК.

Контекст

DTEK Renewables International, яка відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, може першою вийти на IPO з групи ДТЕК Ріната Ахметова.

В Україні було зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення, свідчить звіт ООН за 2022 рік. 

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав раніше в інтерв’ю гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні