Категорія
Новини
Дата

ДТЕК планує збудувати у ЄС 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд

1 хв читання

Енергохолдинг Ріната Ахметова планує збудувати у Європі 5000 МВт зеленої генерації за €6–6,5 млрд – у Румунії, Хорватії, Італії, також у планах Польща. Про це у великому інтервʼю Forbes розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Ключові факти

  • ДТЕК планує до 2030 року побудувати у Європі до 5000 МВт потужності за €6–6,5 млрд. «Це амбітні плани», – каже Тімченко.
  • Два проєкти у Румунії на етапі реалізації – 60 МВт вітру і 50 МВт сонця. Компанія планує добудувати їх до першого кварталу 2024 року. Вітроелектростанція – це 10 турбін, які були раніше закуплені для Тилігульської ВЕС, додав Тімченко.
  • У 2024-му ДТЕК планує почати будувати вітроелектростанцію у Хорватії.
  • В Італії проєкт на етапі девелопменту. Тімченко каже, що обговорював можливий продаж електроенергії заводу «Метінвест».
  • ДТЕК також хоче будувати електростанції у Польщі.
  • Маржинальність зелених проєктів у Європі порівняно з українськими – співставна, каже Тімченко.
  • Конкуренції у Європі дуже багато, бо зелена генерація – один із драйверів економіки, визнає СЕО ДТЕК.

Контекст

DTEK Renewables International, яка відповідає за закордонні інвестиції у зелену енергетику, може першою вийти на IPO з групи ДТЕК Ріната Ахметова.

В Україні було зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення, свідчить звіт ООН за 2022 рік. 

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав раніше в інтерв’ю гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні