Макс Литвин і Алекс Шевченко, близнюки-мільярдери Кемерон і Тайлер Вінклвосси і Ріанна. Getty Images/Grammarly. Ілюстрація Анна Наконечна /Michael Prince for Forbes
Категорія
Найбагатші
Дата

Двоє українців, Ріанна та режисер «Володаря перснів». За рік у світі зʼявилось 400 нових мільярдерів. Ось найпомітніші з них

Макс Литвин і Алекс Шевченко, близнюки-мільярдери Кемерон і Тайлер Вінклвосси і Ріанна. Getty Images/Grammarly. Ілюстрація Анна Наконечна Фото Michael Prince for Forbes

Forbes нарахував понад 400 нових мільярдерів у 2021-му із загальними статками на понад $1 трлн. У світі ж налічується понад 2600 із загальними статками у майже $14 трлн станом на 17-те грудня

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Найбагатшою новою мільярдеркою у 2021-му стала Міріам Адельсон, вдова покійного магната азартних ігор (казино) Шелдона Адельсона; вона успадкувала його частку у Las Vegas Sands, яка складає більшість її капіталу, що оцінюють у $27,1 млрд. Адельсон стала однією із принаймні 60 жінок, які стали мільярдерками у 2021-му, серед яких Мелінда Френч Ґейтс, яка закінчила процес розлучення із Біллом Ґейтсом у серпні і тепер її статки оцінюють у $6,1 млрд. Серед новачків є кілька жінок-мільярдерок, які самостійно заробили своє багатство:

  • Поп-співачка, яка перетворилася на модну магнатку, Ріанна стала найбагатшою у світі жінкою-музикантом із капіталом, який оцінюють у $1,7 млрд. Такому успіху вона завдячує переважно 50-відсотковій частці у косметичному бренді Fenty Beauty. Вона стала першою мільярдеркою на рідному Барбадосі, де її нещодавно офіційно проголосили «національною героїнею».
  • Кім Кардашіан Вест, яка подала на розлучення з музикантом-мільярдером і взуттєвим магнатом Каньє Вестом у лютому, також приєдналася до клубу мільярдерів із капіталом у приблизно $1,2 млрд, який переважно складається зі ставок у косметичному бренді KKW Beauty і бренді корегуючої білизни Skims. (Колишня зірка реаліті-шоу у грудні подала заяву на те, щоб прибрати «Вест» зі свого імені.)
  • Фалгуні Наяр з Індії, колишня інвестиційна банкірка, яка заснувала індійського ритейлера одягу і косметики Nykaa, стала цього року найбагатшою жінкою-мільярдером, яка самостійно досягла успіху. Її статки оцінюють у $6,8 млрд після того, як материнська компанія, яка володіє Nykaa, стала публічною на Бомбейській фондовій біржі.  
  • На пʼяти їй наступає Мелані Перкінс, австралійська співзасновниця Canva, розробника ПЗ для дизайну, із приблизно $6,5 млрд статків завдяки її 18-відсотковій частці у компанії. Її чоловік Кліфф Обрехт і третій співзасновник Canva Кемерон Адамс також стали мільярдерами – із приблизно $6,5 млрд і $3,2 млрд відповідно – після раундів інвестицій у квітні і вересні, під час яких їхню компанію оцінили у $40 млрд. Перкінс і Обрехт приєдналися до «Присяги дарування» цього року, пообіцявши віддати на благодійність принаймні половину власних статків.
Getty Images

Ріанна Фото Getty Images

Більшість новоприбулих у клуб мільярдерів прийшла з Китаю, де зʼявилося близько 160 нових мільярдерів, за ним йдуть США із майже 100 новоспечених супербагатіїв. З Індії і Німеччини прийшло понад 20, а Швеція вирізнилася тим, що дала світу 12 нових мільярдерів, кожен із яких самостійно досяг успіху. Окрім Барбадосу, ще в трьох країнах зʼявилися перші мільярдери у саме 2021-му:

  • Болгарії, де брати-мільярдери Кирил і Георгі Домушиєви створили імперію на ветеринарних товарах, вантажних перевезеннях, нерухомості і футболі, приватизуючи державні компанії, яку оцінюють у $4,2 млрд.
  • Естонії, рідній країні Крісто Кяерманна і Таавета Хінрікуса, засновників платіжного сервісу Wise, який у липні вийшов на Лондонську фондову біржу.
  • Уругваї, де зʼявилося три мільярдери після IPO міжнародного платіжного стартапу dLocal у червні; з того часу один з них втратив цей статус, але статки кожного з двох інших співзасновників dLocal Андреса Бзуровскі і Серхіо Фогеля оцінюють у приблизно $2 млрд.

Більше половини нових мільярдерів 2021-го заробили свої статки на одній із трьох індустрій – промислове виробництво, технології та фінанси й інвестиції. Промислове виробництво стало найприбутковішим, особливо у Китаї:

  • Ден Веймін, голова виробника компонентів літій-іонних батарей CNGR Advanced Material, став найбагатшим новим мільярдером у сфері промислового виробництва, заробивши приблизно $9,4 млрд.
  • До клубу мільярдерів у 2021-му приєднався і Скотт Воттерсон, співзасновник iFIT, виробника спортивного обладнання і конкурента Peloton; компанія виробляє орбітреки, велотренажери та інші тренажери для фітнесу; вона відклала вихід на біржу у жовтні, посилаючись на «несприятливі умови на ринку».
Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Сем Бенкман-Фрід, засновник криптобіржі FTX. Фото Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Криптовалюта і акції-меми цього року потрапили не в один заголовок. З січня почав зʼявлятися новий клас мільярдерів, коли ритейлер відеоігор GameStop допоміг Раяну Коену, інвестору-активісту і засновнику та колишньому гендиректору гіганта продажів товарів для тварин Chewy, стати мільярдером. Впродовж 2021 року криптовалюта продовжувала набирати оберти, продукуючи нових багатіїв, серед яких:

  • Сем Бенкман-Фрід, засновник криптобіржі FTX, який цього року приєднався до списку Forbes «400 найбагатших американців» як найбагатший новачок, який самостійно досяг успіху, в історії списку. Його статки оцінюють приблизно у $26,5 млрд.
  • Підприємці сфери криптовалюти Кемерон і Тайлер Вінклвосси, кожен із них має капітал у приблизно $5 млрд завдяки інвестиціям у криптовалюту і часткам у криптобіржі Gemini. Брати потрапили на обкладинку американського Forbes у квітні.
  • Віталік Бутерін, канадо-російський засновник блокчейн-платформи Ethereum і її криптовалюти Ether, яка має другу найбільшу капіталізацію серед криптовалюти, заробив статки, які оцінюють у $1,3 млрд. (Бутерін то потрапляв, то випадав зі списку мільярдерів через американські гірки цін на Ethereum.)

Засновники фінтех-компаній поповнили лави мільярдерів по всьому світу завдяки виходам на біржі і новим раундам фінансування. Серед них:

  • Колумбієць Давід Велес і бразилійка Крістіна Жанкейра, співзасновники цифрового банку Nubank, тепер мають власні капітали, які оцінюють у $9,7 млрд і $1,2 млрд відповідно. Все завдяки IPO компанії на Нью-йоркській біржі у грудні.
  • Гійом Пуза, швейцарський засновник лондонської фірми обробки платежів Checkout.com, став мільярдером після того, як у січні під час раунду фінансування його компанія зібрала $450 млн за оцінки вартості $15 млрд.
  • Віктор Якобссон і Себастіан Сімятковскі, співзасновники швецької фірми Klarna, яка пропонує відтермінування оплати покупок, стали мільярдерами у березні, коли їхня компанія залучила $1 млрд інвестицій за оцінки вартості $31 млрд – їхні статки оцінюють в приблизно $2,7 млрд і $2,2 млрд відповідно.
Двоє українців, Ріанна та режисер «Володаря перснів». За рік у світі зʼявилось 400 нових мільярдерів. Ось найпомітніші з них /Фото 1

Сід Сібранді і Дмитро Запорожець, співзасновники GitLab. Фото Villi Iltchev / twitter.com/villi

Виходи на фондові біржі досягли небачених масштабів у 2021-му, як у формі традиційних IPO, так і формі злиття зі SPAC-компаніями. Згідно із SPAC Analytics, злиття зі SPAC-компаніями поки склали 64% від 953 виходів на біржу цього року у Штатах. Це на 140% більше, ніж у 2020-му, в той час як загальна кількість нових компаній на біржі збільшилася у понад двічі. Ось мільярдери, які завдячують своїм новим статусом виходам на біржі:

  • Мет і Джастін Ішбіа з мічиганської компанії United Wholesale Mortgage, другого найбільшого кредитора іпотек у країні, який вийшов на біржу через злиття зі SPAC-компанією у січні; акції Мета оцінюють у $7,3 млрд, а акції Джастіна – у $2,2 млрд.
  • Сід Сібранджі, голландський засновник платформи для розробки ПЗ Gitlab, вивів компанію на біржу Nasdaq через IPO у жовтні і став мільярдером; тепер його власний капітал оцінюють у $2 млрд.

Приватні компанії також залучили рекордні інвестиції від фірм приватного капіталу і венчурних капіталістів, що допомогло засновникам потрапити до клубу мільярдерів без допомоги фондових бірж. Інші стали мільярдерами завдяки злиттям і поглинанням, рівень яких теж досяг рекордних показників. Серед таких новачків:

  • Українці Алекс Шевченко і Макс Литвин – засновники інструменту для перевірки граматики Grammarly; статки кожного з них оцінюють у $4 млрд після того, як у листопаді вони залучили $200 млн від інвесторів, серед яких Baillie Gifford і BlackRock, за оцінки $13 млрд.
Колаж Анна Наконечна

Українці Алекс Шевченко і Макс Литвин. Фото Колаж Анна Наконечна

  • Режисер «Володаря перснів» Пітер Джексон продав свою новозеландську «майстерню» спецефектів Weta Digital компанії з виробництва відеоігор Unity Software за $1.6 млрд у листопаді. Ця угода зробила його мільярдером із капіталом у приблизно $1,5 млрд.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні