Категорія
Новини
Дата

ЄБРР надає позику €200 млн «Укрзалізниці» для модернізації сполучення з ЄС

Європейський банк реконструкції та розвитку надасть €200 млн кредиту «Укрзалізниці» (УЗ) для модернізації залізничного сполучення з Європейським Союзом на Заході країни, йдеться у пресрелізі ЄБРР. Кредит доповнює €150 млн екстреного фінансування ліквідності для УЗ минулого року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що позика у €100 млн на екстрене фінансування капітальних видатків та €100 млн на підтримку робочого капіталу мають зменшити наслідки війни, сприяючи розширенню транскордонної пропускної здатності та покращенню залізничного сполучення з ЄС. 
  • «Це дозволить УЗ продовжувати надавати життєво важливі послуги людям і підприємствам, а також відновити ключові залізничні коридори на кордоні з ЄС і придбати рухомий склад», – кажуть у ЄБРР.
  • Позика ЄБРР має бути забезпечена гарантіями до 50%, де €60 млн надійдуть від США та €40 млн – від Нідерландів. Франція та Європейський Союз через свій Європейський фонд сталого розвитку надали гарантії щодо попереднього фінансування ЄБРР для УЗ.
  • Очікується, що проєкт також фінансуватиметься інвестиційним грантом у розмірі до €10 млн від двосторонніх або багатосторонніх донорів і буде спрямований на покриття інвестицій у комунікаційне обладнання, енергоефективне освітлення та безступінчастий доступ до кількох великих залізничних станцій.

Контекст

Минулого року ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну в 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки.

Нещодавно ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що п’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

18 травня Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що планує подальшу підтримку України, акціонери розглядають пропозицію про збільшення капіталу ЄБРР на €3–5 млрд, йдеться в релізі банку. Кредитор вже виділив €3 млрд для інвестування в Україну в 2022–2023 роках. Рада керуючих заявила, що збільшення капіталу на €3–5 млрд уможливить потрібні інвестиції без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році та надалі.

У разі схвалення збільшення капіталу стане третім випадком, коли акціонери банку погодяться збільшити його капітальну базу. ЄБРР заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще зросла після світової фінансової кризи до €30 млрд у 2010 році.

Нещодавно стало відомо, що ЄБРР має намір надати €1,5 млрд Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки, пише The Guardian із посиланням на джерело у банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні