Категорія
Новини
Дата

Енергосистема працює стабільно, але зниження навантаження на мережі все ще необхідне – Шмигаль

Енергосистему України вдалося стабілізувати після атаки російських терористів 10–12 жовтня. Графік примусових обмежень споживачів учора вже не застосовувався, повідомив на засіданні уряду премʼєр-міністр Денис Шмигаль. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Наразі наша енергосистема працює стабільно. Дякуємо українським енергетикам за їхні професіоналізм та мужність», – сказав Шмигаль.
  • За його словами, уряд сьогодні виділить кошти з резервного фонду на ремонтні роботи в регіонах, що постраждали від недавніх ракетних атак. Йдеться про 300 млн грн Київській області та 57 млн грн Сумській області.
  • Премʼєр наголосив, що зараз пропускна спроможність магістральних енергетичних мереж знижена. «Енергетикам потрібен час для відновлення надійності енергопостачання. Критично необхідно знижувати навантаження на мережі для уникнення аварій. Тому актуальним залишається заклик добровільно зменшити споживання протягом дня та особливо в ранковий і вечірній піки споживання», – додав Шмигаль.

Контекст

10 жовтня російські військові обстріляли об’єкти критичної інфраструктури в 11 областях країни. Електропостачання було порушено практично по всій країні. У восьми регіонах були проблеми з водопостачанням. 

По українських містах випустили 84 крилаті ракети та 24 безпілотні літальні апарати, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн. Українські війська збили понад половину ракет – 43 штуки та 13 БПЛА.

11 жовтня Росія повторила удари: двічі обстріляли Ладижинську ТЕС та обʼєкти енергетичної інфраструктури у Львові.

Щоб стабілізувати енергосистему, Україні довелось зупинити експорт електроенергії та ввести графіки аварійних відключень споживачів. Влада також звернулась до українців з проханням знизити споживання електроенергії у вечірні години, коли навантаження на систему максимальне. 

Про те, яку мету ставила перед собою Росія, які наслідки для України, чи готова країна до повторних ударів такого масштабу та чому українців закликають економити електрику, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні