Категорія
Новини
Дата

«Епіцентр» інвестує 5,2 млрд грн у будівництво газової і сонячної генерації

1 хв читання

Найбільша в Україні мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» планує побудувати 100 МВт газової генерації за 2,2 млрд грн та інвестує 3 млрд грн у дахові сонячні електростанції. Про це повідомив директор «Епіцентру» Петро Михайлишин у відповідь на запит Forbes щодо підготовки компанії до енергокризи.

Деталі

  • В цьому році «Епіцентр» планує закупити газопоршневі електростанції потужністю від 1 до 6 МВт для забезпечення електроенергією власних виробничих підприємств, а надалі й торгових центрів.
  • Загальна потужність газогенераторів складе близько 100 МВт, а орієнтовна сума інвестицій у проєкт сягатиме майже 2,2 млрд грн.
  • $76,5 млн, або понад 3 млрд грн, «Епіцентр» витратить на сонячні електростанції, що дають змогу замістити до 30% споживання електроенергії. В рамках цього проєкту компанія вже обладнала шість СЕС загальною потужністю 6,8 МВт.
  • Протягом 2024–2025 років компанія планує оснастити сонячними панелями ще 16 ТЦ та логістичний центр, збільшивши загальну потужність власних СЕС ще на 25 МВт. 
  • У майбутньому «Епіцентр» встановлюватиме й наземні сонячні електростанції для забезпечення потреб власних виробничих підприємств. 
  • Одночасно з цим на всіх об’єктах мережі встановлені дизельгенератори, що автоматично вмикаються при відключенні централізованого енергопостачання і дають можливість продовжувати роботу торгових центрів, уточнив Михайлишин.

Контекст

Спочатку бізнес подружжя Галини та Олександра Герег складався з будівельних гіпермаркетів, але поступово трансформувався в мережу торговельних центрів із магазинами формату shop-in-shop. Сьогодні компанія об’єднує торговельні мережі «Епіцентр» та «Нова лінія», інтернет-магазин і маркетплейс epicentrk.ua, мережу магазинів спортивних товарів Intersport, агрохолдинг «Епіцентр-Агро», заводи з виробництва керамічної плитки Epicenter Ceramic Corporation (у Києві та Калуші), деревообробне підприємство «ЦБМ «Осмолода» та логістичні потужності загальною площею 172 000 кв. м у різних регіонах України.

Станом на червень 2024 року «Епіцентр» має в Україні 72 об’єкти під брендами «Епіцентр» та «Нова лінія», з них у Києві – 10. Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ було зруйновано шість ТЦ «Епіцентр» у Маріуполі, Нікополі, Бучі, Чернігові та Херсоні (два). 

Ще три об’єкти (у Мелітополі, Краматорську та Харкові) не працювали внаслідок окупації українських територій, обстрілів чи близькості до зон бойових дій. 

За 2023 рік «Епіцентр» відкрив два великі торгові центри: у Львові (90 000 кв. м) та Києві (30 000 кв. м). Інвестиції в них становили 2,9 млрд грн і 1,8 млрд грн відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні