Єврокомісія закликає членів ЄС встановити обмеження цін на російську нафту на рівні $60 – WSJ
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія закликає членів ЄС встановити обмеження цін на російську нафту на рівні $60 – WSJ

Європейська комісія, виконавчий орган Євросоюзу, звернулася до 27 держав – членів блоку із проханням затвердити обмеження цін на російську нафту у розмірі $60 за барель, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обмеження цін є частиною спроби Заходу скоротити нафтові доходи Кремля, зберігаючи при цьому стабільні світові постачання нафти та уникаючи зростання цін на енергоносії. План був розроблений як спосіб дозволити російській нафті наситити світові ринки, не отримуючи при цьому повного зиску від її продажів.
  • Усі 27 держав-членів повинні затвердити рівень цінової стелі, але вони обʼєдналися навколо стелі в $60 за барель настільки, що комісія вважає, що може укласти угоду на цьому рівні, кажуть джерела. Високопоставлені офіційні особи країн – членів блоку розпочали обговорення пропозиції у четвер вдень.
  • Поряд з обмеженням «Велика сімка» та Австралія мають намір заборонити надання морських послуг для постачання російської нафти, якщо нафта не продається за ціною або нижчою від неї. G7 також має затвердити ціну, щоб вона набула чинності. Відповідно до цієї системи компанії, що постачають російську нафту, як і раніше, зможуть отримати доступ до страхових та брокерських послуг ЄС, якщо вони продають нафту за ціною або нижчою від граничного рівня.
  • Обмеження призведе до того, що ціни на російську нафту будуть значно нижчими за міжнародний зразок Brent, який у четвер торгується на рівні трохи менше $88 за барель. Російська нафта торгується зі значним дисконтом до неї, але оскільки багато покупців взагалі уникають її, прозорість цін стає складнішою.
  • У деяких випадках російська нафта вже торгується нижче за $60 за барель. За даними агентства Argus Media, яке оцінює ціни на товарних ринках, російська нафта марки Urals коштувала $48 за барель під час експорту з балтійського порту Приморськ у середу.
  • Посли ЄС годинами вели переговори щодо остаточного затвердження рівня цінової межі протягом останніх кількох днів. Але кілька чиновників ЄС висловили сумніви щодо ефективності механізму, гранична ціна якого нині перевищує ціну деяких експортних поставок російської нафти.

Контекст

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що збільшить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в межах обмежень.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, про це він заявив під час виступу на міжнародному симпозіумі «Європейська ідея». Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні