Категорія
Новини
Дата

ЄС оштрафував Amazon на $888 млн за порушення конфіденційності даних користувачів. Це рекорд за подібні порушення в Європі

Комісія із захисту даних Люксембургу (CNPD) наклала штраф у $888 млн на компанію Amazon за порушення конфіденційності даних користувачів. Попередній рекорд за подібне порушення отримував Google в 2019 році – $57 млн, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення щодо штрафу розглядала CNPD, так як там розташована європейська штаб-квартира Amazon. Штрафні санкції повʼязані з порушеннями Загального регламенту про захист даних ЄС (GDPR). Зокрема, збиранням та використанням особистих даних.
  • Amazon заявила, що накладений штраф є «необґрунтованим» і вона оскаржуватиме це рішення. «Ніяких витоків даних не було, і ніякі дані клієнтів не передавалися третім особам», – йдеться в заяві компанії.

Контекст

Штраф Amazon завершує розслідування, розпочате 2018 року за скаргою французької групи із захисту прав на недоторканність приватного життя La Quadrature du Net. Вони стверджували, що Amazon збирає дані про продавців і покупців на сайті за допомогою віртуального помічника Alexa. Компанія заявила, що дані потрібні для поліпшення якості обслуговування клієнтів.

Рішення CNPD стало ще одним кроком ЄС щодо примусу до дотримання конфіденційності технологічних компаній. Цього року ірландський регулятор конфіденційності заявив, що в 2021 році планує прийняти проєкти рішень про санкції у 12 справах за участю великих техкомпаній. Під юрисдикцію ірландського органу підпадають Facebook, Google і Apple, через те що штаб-квартири цих компаній ЄС знаходяться в Ірландії.

Один із таких проєктів рекомендує накласти штраф від €30 млн до €50 млн на Facebook через непрозорість обміну даними за допомогою месенджера WhatsApp.

Важливі цифри

З моменту вступу GDPR в силу 2018 року найбільшим штрафом, який наклав французький регулятор конфіденційності, був за порушення регламенту проти Google і становив $57 млн. Тоді компанію звинуватили у використанні даних, повʼязаних із таргетингом реклами, без згоди користувачів операційної системи Android. Ірландія наразі оштрафувала лише Twitter на €450 000 у грудні 2020 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні