Категорія
Новини
Дата

ЄС планує екстрене втручання, щоб зупинити зростання цін на електроенергію

Європейський Союз планує вжити термінових заходів, щоб спробувати стримати зростання цін на електроенергію, і готує пропозиції щодо реформування ринку електроенергії, пише Bloomberg із посиланням на заяву президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Стрімке зростання цін на електроенергію нині оголює з різних причин обмеження нашої нинішньої структури ринку електроенергії. Він був розроблений за зовсім інших обставин та для зовсім інших цілей. Ось чому ми зараз працюємо над екстреним втручанням та структурною реформою ринку електроенергії», – заявила вона.
  • Безпрецедентний стрибок цін на електроенергію, які за останній рік зросли майже в 10 разів, спричинив інфляцію та різко збільшив економічне навантаження на підприємства й домогосподарства, що відновлюються після пандемії.
  • Дедалі більше держав-членів закликають до встановлення стелі цін, а Чехія, яка головує в ЄС, скликала позачергову нараду міністрів енергетики на 9 вересня.
  • Точний склад плану втручання ЄС досі розробляється, і дипломати ЄС заявили, що комісія може запропонувати докладний план уже цього тижня.

Контекст

Проєкт внутрішнього документа ЄС, за даними Bloomberg, свідчить про те, що ЄК розглядала можливість обмежити ціни на газ, щоб уникнути «нестерпно високих» витрат, якщо Росія значно обмежить або перекриє постачання газу. Запровадження максимальної регульованої ціни в надзвичайних ситуаціях буде обмежено її тривалістю, і ринкова ціна має використовуватися якомога довше.

Однією з можливостей було б обмеження ціноутворення під час сценарію збою через обмеження ціни на європейських газових біржах, але в документі показано, що таке цінове обмеження може впроваджуватися по-різному і втручатися на різних рівнях ланцюжка створення вартості газу.

Премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала шукає підтримки для свого плану обмеження цін та обговорив його з канцлером Німеччини Олафом Шольцем на двосторонніх переговорах у Празі в понеділок. За словами Фіали, Чехія прагнутиме знайти рішення до зустрічі міністрів енергетики 9 вересня у Брюсселі.

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за 1000 кубометрів. Так, біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. 

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю лише 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

29 серпня міністерка енергетики Бельгії Тінне ван дер Стретен заявила, що ЄС має обмежити ціну на газ та відокремити її від ціни на електроенергію через стрімке підвищення вартості енергоносіїв. Вранці 29 серпня орієнтовна ціна на електроенергію у Європі вперше перевищила €1000 ($993). Зокрема, вартість електроенергії в Німеччині на 2023 рік зросла на 6,6% і торгувалася на рівні €1050 за мВт·год. Еквівалентний французький контракт зріс вище за п’ятничний показник у €1000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні