Категорія
Новини
Дата

ЄС призупинить фінансування Угорщини через провал реформ

Брюссель попередив, що призупинить більшу частину регіональної допомоги Угорщині, тому що уряд премʼєр-міністра Віктора Орбана ще не провів реформи, спрямовані на забезпечення судової незалежності країни, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська комісія заявила у четвер, що вона уклала всеосяжну угоду з Будапештом щодо фінансування на бюджетний період 2021–2027 років. Але основна частина з €22 млрд грошей ЄС поки не може бути розблокована, бо Угорщина ще не виконала низку умов щодо верховенства права. Це рішення наголошує на фіскальних проблемах, з якими стикається Орбан, котрий прагне розблокувати фінансування ЄС після різкого падіння цього року угорської валюти – форинта. 
  • Будапешт роками бореться з Брюсселем через його репутацію у верховенстві закону.
  • Міністри ЄС минулого тижня підписали рішення комісії утримати близько €6,3 млрд фінансування через порушення верховенства закону. Прийняте у четвер рішення торкається ширшого пулу європейських коштів і стосується положень, повʼязаних із Хартією основних прав ЄС, які тепер є частиною бюджетного законодавства блоку.
  • Відповідно до правил, посадові особи комісії повинні перевіряти дотримання хартії, перш ніж відшкодовувати вимоги держав-членів щодо платежів. На думку комісії, обмеження судової незалежності в Угорщині поки що не дозволить отримати схвалення. Брюссель також заявив, що деякі виплати будуть припинені через угорський закон, який дискримінує людей на підставі їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.
  • Рада ЄС минулого тижня схвалила заявку Угорщини на частину фонду відновлення COVID-19 через півтора року після того, як Будапешт вперше подав заявку на отримання грошей. Але платежі за цією схемою також не будуть проводитися доти, доки не будуть прийняті ключові реформи верховенства права, зокрема зміни, які забезпечують незалежність судової системи.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Європейською радою рішення про виділення Україні у 2023 році €18 млрд макрофінансової допомоги. Тож ЄС шукав рішення, яке підтримали б усі держави-члени.

Зрештою Угорщина домоглася від країн ЄС зниження суми пропонованого заморожування фінансування в обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових питань, зокрема пакет макрофінансової допомоги для України на €18 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні