Категорія
Новини
Дата

ЄС виділить Україні €2 млрд макрофінансової допомоги сьогодні – Bloomberg

Європейський союз оголосить про надання Україні €2 млрд вже у вівторок, 18 жовтня, пише Bloomberg із посиланням на джерело, знайоме з цим питанням. Цей транш є частиною макрофінансової допомоги на загальну суму €9 млрд, яку ЄС вперше оголосив ще у травні. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами іншого джерела, додаткові €2,5 млрд та €500 млн очікуються у другій половині листопада та грудні відповідно.
  • У серпні було виділено близько €1 млрд.
  • Зазначається, що виплати були в основному затримані через торг між країнами-членами ЄС за умовами пакету, а згоди про те, як структурувати остаточні €3 млрд та майбутню підтримку, ще не досягнуто. 
  • Це фінансування необхідне для підтримки економіки України на плаву та покриття основних витрат, таких як заробітна плата, пенсії та державні витрати.

Контекст

Брюссель виплатив €1 млрд із €9 млрд, обіцяних у травні. У вересні він погодився надати ще €5 млрд, але ще не виплатив кошти. Він сподівається виплатити €3 млрд, що залишилися, до кінця року.

Це на додаток до кредиту ЄС у розмірі €1,2 млрд, наданого раніше цього року, що еквівалентно третинам щомісячних потреб уряду України у зовнішньому фінансуванні.

У липні Європейський Союз схвалив черговий транш у розмірі €500 млн на посилення підтримки Збройних сил України в захисті від російської агресії, йдеться у повідомленні Ради ЄС. Вчора Європейський Союз офіційно затвердив виділення Україні ще одного транша, шостого за рахунком, у розмірі €500 млн для підвищення стійкості Збройних сил.

Окрім цього, Рада ЄС погодилася створити Місію військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine).

Наприкінці вересня стало відомо, що США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні. Вашингтон часто контактував з Європейською комісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні», сказала одна із офіційних осіб США, додавши: «Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді грантів, а не кредитів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні