Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендує країнам ЄС скасувати «золоті паспорти» для росіян та білорусів під санкціями

Європейська комісія закликала скасувати програми надання громадянств російським та білоруським інвесторам, повідомляється на сайті Єврокомісії. Єврокомісія також просить перевірити «золоті паспорти» чи інше право проживання підсанкційних осіб.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія закликала країни-члени ЄС негайно скасувати будь-які програми надання громадянств інвесторам, які існують. А також усунути ризики під час видачі інвесторам посвідок на постійне проживання. Єврокомісія бачить ризики у таких програмах, і вони посилилися після агресії Росії проти України.
  • Деякі російські чи білоруські громадяни, які потрапляють під санкції або підтримують війну в Україні, могли отримати громадянство ЄС або привілейований доступ в ЄС, у тому числі можливість вільно подорожувати Шенгенською зоною.
  • У звʼязку з цим, Єврокомісія рекомендує країнам ЄС здійснити перевірки громадянств, наданих ЄС за програмою «золотих паспортів» російським та білоруським громадян. І призупинити видачу посвідки на проживання за програмами для інвесторів для усіх громадян Росії та Білорусі.
  • Країни ЄС мають скасувати посвідки на проживання, видані російським та білоруським громадянам за програмами для інвесторів, а також росіян і білорусів, які підтримають війну в Україні.

Ключова цитата

«Європейські цінності не продаються. Ми вважаємо, що продаж громадянства за допомогою «золотих паспортів» є незаконним згідно із законодавством ЄС і становить серйозну загрозу нашій безпеці. Це відкриває двері корупції, відмивання грошей та ухилення від податків», – сказав член Європейської Комісії з питань юстиції та споживачів Дідьє Рейндерс.

Контекст

Будь-який громадянин країни-члена ЄС є одночасно громадянином ЄС. Громадянство в ЄС дає право на вільне пересування, доступ до внутрішнього ринку ЄС, право голосувати та бути обраним на виборах в Європарламент та на місцевих виборах.

Forbes пояснював, як російські олігархи можуть оминути санкції Заходу завдяки юристам, розпливчастим нормам, «тихим гаваням» та посібникам по всьому світу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні