Категорія
Новини
Дата

Європейські енергокомпанії готуються платити Росії за газ рублями – Financial Times 

Дистрибʼютори газу в Німеччині, Австрії, Угорщині й Словаччині планують відкрити рахунки в рублях у Газпромбанку в Швейцарії, щоб задовольнити російські вимоги розраховуватися за поставки в російській валюті. Про це пише Financial Times

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед тих, хто збирається платити за вимогами Росії, два найбільші імпортери російського газу: дюссельдорфська компанія Uniper і віденська OMV.
  • В OMV кажуть, що проаналізували запит «Газпрому» щодо методів оплати на відповідність санкціям ЄС і працюють над рішенням, яке відповідатиме вимогам запроваджених обмежень.
  • «Ми вважаємо, що змінений процес оплати відповідає законам щодо санкцій, тому такі платежі можливі», – сказала фінансова директорка Uniper Тііна Туомела.
  • Італійська компанія Eni – ще один великий клієнт «Газпрому» – оцінює доступні варіанти. Наступну оплату за російський газ їй потрібно провести наприкінці травня.
  • Financial Times пише, що всі ці підготовчі дії демонструють вплив російських зусиль, націлених перетворити поставки газу на зброю і підірвати здатність ЄС зберігати спільний фронт проти Москви.

Контекст

Імпортери газу в Польщі та Болгарії, які відмовилися виконувати вимоги, у середу втратили російські поставки. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Москву в шантажі. Брюссель намагався боротися з російськими вимогами. Єврокомісія опублікувала офіційну технічну інструкцію, в якій визнала, що фінансова схема, запропонована Кремлем, може бути «сумісною із санкціями» за певних умов.

Згідно зі схемою Росії, європейські компанії платитимуть «Газпромбанку» за імпорт газу в євро, щоб не порушувати санкції. А російський банк, проти якого не були запроваджені обмеження, за запитом європейських імпортерів конвертуватиме виплачені суми в рублі, які будуть зараховані на інший рахунок, відкритий для компаній з ЄС. І з цього рахунку вони потім платитимуть Росії за поставки.

Радники Єврокомісії дійшли висновку, що будь-які спроби ЄС запровадити санкції проти Газпромбанку повністю підірвуть існуючий механізм оплати за російський газ, що призведе до катастрофічної зупинки поставок в Європу. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс сказав, що кожна конкретна компанія, яка уклала угоду з «Газпромом», повинна сама вирішувати, як варто виконувати й інтерпретувати ці домовленості. Однак він закликав імпортерів строго дотримуватися положень цих контрактів.

«Ціни погоджені в євро або доларах. Тому ви платите певні суми в євро за конкретні об’єми газу. Кінець історії», – сказав він. Водночас Домбровскіс визнав, що зупинка поставок у Болгарію і Польщу – це виклик. «Важливо зберегти єдність ЄС у цьому питанні. І, як сказала президентка Фон дер Ляєн, ми не повинні піддаватися такому шантажу», – додав він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні