Категорія
Новини
Дата

Fintech Farm Дмитра Дубілета планує вихід на ринок Індії у 2024-му. Проєкт у Нігерії закрився

Британський стартап Fintech Farm Дмитра Дубілета та партнерів готується до запуску проєкту в Індії. Компанія вже підписала контракт з місцевим банком-партнером і планує офіційно стартувати у цій країні влітку 2024 року, повідомив Forbes співзасновник Fintech Farm Микола Безкровний. Також компанія, що розвиває необанки у кількох країнах, вирішила закрити проєкт у Нігерії під брендом Fibo. Про це йдеться у редакційному матеріалі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інвестиції в індійський ринок на першому етапі – до $5 млн, зазначив Безкровний. «Це до моменту, коли буде повноцінний продукт та перші 50 000-100 000 клієнтів», – уточнив він. 
  • Fintech Farm не розголошує назву локального банка-партнера в Індії. «Поки допрацьовуємо юридичну сторону партнерства», – пояснює Безкровний. Ще на двох ринках в Азії тривають перемовини з партнерами, тому компанія поки не анонсує вихід на них, додає він. Компанія давно пропрацьовувала цей ринок, каже Безкровний. Потенціал Індії він оцінює в сотні мільйонів клієнтів.
  • Індія стане четвертим ринком для Fintech Farm. У 2021 році компанія вийшла до Азербайджану з необанком Leobank , який має 1,1 млн клієнтів і наприкінці 2022-го досяг точки беззбитковості та став прибутковим. У В’єтнамі Fintech Farm разом з місцевим Orient Commercial Bank розвиває Liobank, у якого 200 000 клієнтів. «Зараз починаємо масштабуватися і плануємо вийти у Вʼєтнамі на 1 млн клієнтів наступного року», – каже Безкровний. 
  • Сукупний обсяг інвестицій у компанію з моменту старту наприкінці 2021-го з урахуванням follow-ons (дофінансування поза межами раундів) складає вже $35 млн, уточнює Безкровний.
  • Другим ринком була Нігерія (Fibo), але зрештою цей напрям довелося закрити, повідомив Безкровний. Проєкт працював на власній фінансовій ліцензії та випускав картки у обмеженому партнерстві з Providus Bank. «Країна, на наш погляд, економічно пішла не в той бік, який ми очікували, – говорить співзасновник Fintech Farm. – Доволі складно було вести бізнес із погляду доходів наших клієнтів».

Контекст

Fintech Farm – серійний виробник необанків, що кооперується з банками у різних країнах та розробляє і супроводжує для них фінтех-сервіс. За схожою моделлю в Україні працює monobank (діє на базі Універсал Банку Сергія Тігіпка), співзасновником якого є фаудер Fintech Farm Дубілет.

Про плани стати «конвеєром» необанків Fintech Farm оголосила на початку 2022-го. Тоді компанія залучила $7,4 млн інвестицій (левова частка – від фондів з орбіти української інтернет-компанії Genesis) та заявила про плани вийти щонайменше на 10 ринків у Африці та Азії. Крім Дубілета та Безкровного, співзасновником компанії є ексочільник Центру електронного бізнесу ПриватБанку та засновник компанії Middleware Олександр Вітязь. Мажоритарним власником є Дубілет.

У квітні 2023-го Fintech Farm оголосила про залучення $22 млн інвестицій. Раунд, який очолив британський фонд Nordstar, підвищив оцінку Fintech Farm до понад $100 млн. 

У серпні компанія скоротила частину розробників (йдеться про 28 із 170 співробітників) без привʼязки до конкретних ринків, уточнював тоді Безкровний. «Ми дуже швидко росли за останні два роки і авансом нарощували команду, зокрема щоб продуктова розробка йшла на випередження», – пояснював тоді він.

Наступного року Fintech Farm планує запустити B2B-продукт за моделлю Software as a Service, розповідав влітку Безкровний. Це дозволить їй продавати партнерам на різних ринках права на використання власної технології. Зараз вона розробляє під кожну країну окремий продукт.

Індія є третьою за величиною економікою Азії та найбільш густонаселеною країною у світі. Її вирізняє повсюдне поширення смартфонів, але не банківських послуг, йдеться у травневому звіті Boston Consulting Group (BCG) про перспективи фінтех-індустрії у світі. Поза банками залишаються 190 млн дорослих жителів Індії, що відкриває значні перспективи для фінтеху, зазначають аналітики BCG.

Індійський фінтех-ринок активно зростає через політику держави зі зменшення готівкового обігу, говорить Юрій Романюха, генеральний директор інвестклубу iClub з-під парасольки фонду Вікторії Тігіпко TA Ventures. Фінтех ринок показує стабільне зростає на 20% рік до року, додає він. 

Це спровокувало появу в країні кількох десятків необанків за останні п’ять років, до яких місцевий регулятор Reserve Bank of India (RBI) поступово вводить підвищені вимоги, зокрема безпеки та технічного рівня продукту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні