Категорія
Новини
Дата

Google безкоштовно розмістить пошукові системи конкурентів у Європі. Рішення ухвалено після штрафу Єврокомісії у €4,24 млрд

Компанія Google дозволить конкурентам безкоштовно розміщувати пошукові системи за замовчуванням на пристроях Android у Європі. Це рішення ухвалено після штрафу у €4,24 млрд антимонопольного регулятора ЄС, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Google заявила, що пʼять найпопулярніших пошукових систем у кожній країні ЄС, включаючи Google, будуть відображатися у випадковому порядку у верхній частині екрану. Ще до семи будуть відображатися внизу.
  • Зміни вступлять в силу у вересні.
  • Раніше компанія дозволяла відображати на екранах Android тільки чотирьох конкурентів, обраних на окремих аукціонах для кожної країни ЄС.
  • Конкуруюча пошукова система DuckDuckGo, яка давно скаржилася на процес аукціону, сказала, що Google має зробити подальші кроки. Зокрема, додати безкоштовне меню вибору пошуку на всіх платформах і у всіх країнах.

Контекст

У 2018-му Європейська комісія наклала штраф на Google у €4,24 млрд через порушення антимонопольного законодавства. Google звинуватили у використанні незаконних методів, аби змусити виробників смартфонів попередньо встановлювати на Android сервіси і додатки Google, такі як пошуковик і браузер Chrome.

Також Google підозрюють у порушенні антимонопольних правил в інших країних. Так, наприкінці 2020 року Міністерство юстиції США звинуватило Google у незаконному захисті своєї монополії на пошук і пошукову рекламу та подало проти неї позов до Федерального суду в Вашингтоні, пише The New York Times. Мінʼюст заявив, що дії Google завдали шкоди споживачам, стримуючи інновації, скорочуючи вибір і знижуючи якість пошукових послуг, включаючи конфіденційність даних користувачів.

Великі цифри

€8,25 млрд. Саме на таку загальну суму Google штрафували в рамках антимонопольних розслідувань останніх років, пише Financial Times. 2017 року на компанію наклали штраф у €2,42 млрд за зловживання домінуючим становищем на ринку систем пошуку в інтернеті, 2018-го – €4,23 млрд за використання мобільної операційної системи Android в якості інструмента боротьби з конкурентами. 2019 року Google зобовʼязали заплатити €1,49 млрд за зловживання домінуючим становищем на ринку інтернет-реклами, а саме сервісу контекстної реклами AdSense. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні