СБУ заарештувала газ компаній Новинського на понад 144 млн грн /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

СБУ заарештувала газ компаній Новинського на понад 144 млн грн

2 хв читання

Назарій Мазилюк/УП

Служба безпеки України заарештувала 18 млн кубометрів газу, який компанії підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз», повідомляє пресслужба СБУ. Загальна вартість блакитного палива становить понад 144 млн грн.

Ключові факти

  • В СБУ повідомили, що компанії Новинського намагались відчужити газ на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО.
  • За даними слідчих, для цього Новинський перереєстрував власні газовидобувні підприємства на декількох афілійованих осіб, які безпосередньо пов’язані з РФ.
  • «Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів», – сказано у повідомленні спецслужби.
  • Зазначається, що СБУ викрила злочинну схему та заблокувала її.

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП і колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватися та розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій і дозволів, наприклад, на користування надрами.

Українська інвестиційно-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

Нещодавно Forbes USA оновив оцінку статків найбагатших людей світу, до рейтингу потрапив Вадим Новинський ($1,4 млрд). Оцінка статків Новинського враховує накладені на нього санкції та складається більш як на 2/3 із грошових коштів, більшість з яких ($622 млн) – згадані вище дивіденди «Метінвесту» за 2021 рік. 

Минулого тижня СБУ заарештувала майно Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин. Власники трастів Smart Trust і Step Trust, які наприкінці 2022 року стали новими бенефіціарами компаній групи Smart Holding Вадима Новинського, вважають, що їхні права порушені при арешті активів компаній. Про це йдеться у заяві власників трастів, яка є у розпорядженні Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні