Категорія
Новини
Дата

«Гроші не є пріоритетом». Baykar не продаватиме свої безпілотники Росії

2 хв читання

Генеральний директор турецької компанії Baykar Makina Халук Байрактар заявив, що про продаж безпілотників Росії, незалежно від запропонованої суми, «не може бути мови». Про це він розповів в інтервʼю російській службі BBC.

Ключові факти

  • «Гроші не є для нас пріоритетом. Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі», – розповів Халук Байрактар. 
  • Гендиректор компанії додав, що системи Bayraktar використовуються в Україні з 2018 року. 
  • «Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм їх (Москві безпілотники). У цей період вся наша підтримка повністю на боці України, оскільки у нас дуже міцний звʼязок, і Україна зазнає дуже несправедливої, агресивної та необґрунтованої атаки», – наголошує Байрактар.
  • За його словами, позиція компанії з цього приводу зрозуміла, «незалежно від того, яку суму буде запропоновано».
  • ВВС зауважує, що нещодавно президент Туреччини Ердоган на зборах своєї партії заявив, що Володимир Путін нібито хоче співпрацювати з Байрактарами.
  • Наразі Baykar займається розробкою іншого дрону – «Акинджи». У ньому використовують турбіни українського виробництва. Технічний директор Сельчук Байрактар підтверджує: вони вищі за клас – більші і швидші. Однак попри те, що в дроні використано українські турбіни, в Україні їх ще немає через відсутність запиту української сторони.
  • Водночас компанія розробляє перший турецький надзвуковий безпілотний винищувач «Кизилельма» та працює над новим бойовим дроном «Байрактар ​​ТВ3». Обидва безпілотники зможуть злітати і приземлятися на гелікоптерні кораблі-доки. У «Кизилельмі» також використовуються українські турбіни.

Контекст

Baykar Makina – турецька авіабудівна компанія, заснована в 1984 році підприємцем Оздеміром Байрактаром. З того часу пройшла шлях від виробника деталей для автомобілів до провідного відомого в усьому світі виробника БПЛА з 1600 працівниками.

Рік тому компанія Baykar заявила, що розробляє інвестиційний проєкт із будівництва в Україні науково-дослідного центру в аерокосмічній галузі та виробничого центру складання БПЛА.

На початку лютого 2022 року Україна і Туреччина підписали угоду, яка передбачає створення заводу з виготовлення бойових безпілотників Bayraktar в Україні. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, на турецьких дронах стоятимуть українські двигуни від «Мотор Січ».

У серпні в Україні створили компанію з виробництва Bayraktar. Під будівництво заводу вже придбали ділянку, повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в інтервʼю РБК-Україна. Турецька компанія розробила проєкт і планує виконати план до кінця. Це було «майже особисте зобовʼязання власників компанії – зробити це виробництво в Україні», – наголосив Боднар.

За його словами, до виробництва «Байрактарів» в Україні залучать українських виробників. 

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні