Категорія
Новини
Дата

«Гроші не є пріоритетом». Baykar не продаватиме свої безпілотники Росії

Генеральний директор турецької компанії Baykar Makina Халук Байрактар заявив, що про продаж безпілотників Росії, незалежно від запропонованої суми, «не може бути мови». Про це він розповів в інтервʼю російській службі BBC.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Гроші не є для нас пріоритетом. Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі», – розповів Халук Байрактар. 
  • Гендиректор компанії додав, що системи Bayraktar використовуються в Україні з 2018 року. 
  • «Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм їх (Москві безпілотники). У цей період вся наша підтримка повністю на боці України, оскільки у нас дуже міцний звʼязок, і Україна зазнає дуже несправедливої, агресивної та необґрунтованої атаки», – наголошує Байрактар.
  • За його словами, позиція компанії з цього приводу зрозуміла, «незалежно від того, яку суму буде запропоновано».
  • ВВС зауважує, що нещодавно президент Туреччини Ердоган на зборах своєї партії заявив, що Володимир Путін нібито хоче співпрацювати з Байрактарами.
  • Наразі Baykar займається розробкою іншого дрону – «Акинджи». У ньому використовують турбіни українського виробництва. Технічний директор Сельчук Байрактар підтверджує: вони вищі за клас – більші і швидші. Однак попри те, що в дроні використано українські турбіни, в Україні їх ще немає через відсутність запиту української сторони.
  • Водночас компанія розробляє перший турецький надзвуковий безпілотний винищувач «Кизилельма» та працює над новим бойовим дроном «Байрактар ​​ТВ3». Обидва безпілотники зможуть злітати і приземлятися на гелікоптерні кораблі-доки. У «Кизилельмі» також використовуються українські турбіни.

Контекст

Baykar Makina – турецька авіабудівна компанія, заснована в 1984 році підприємцем Оздеміром Байрактаром. З того часу пройшла шлях від виробника деталей для автомобілів до провідного відомого в усьому світі виробника БПЛА з 1600 працівниками.

Рік тому компанія Baykar заявила, що розробляє інвестиційний проєкт із будівництва в Україні науково-дослідного центру в аерокосмічній галузі та виробничого центру складання БПЛА.

На початку лютого 2022 року Україна і Туреччина підписали угоду, яка передбачає створення заводу з виготовлення бойових безпілотників Bayraktar в Україні. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, на турецьких дронах стоятимуть українські двигуни від «Мотор Січ».

У серпні в Україні створили компанію з виробництва Bayraktar. Під будівництво заводу вже придбали ділянку, повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в інтервʼю РБК-Україна. Турецька компанія розробила проєкт і планує виконати план до кінця. Це було «майже особисте зобовʼязання власників компанії – зробити це виробництво в Україні», – наголосив Боднар.

За його словами, до виробництва «Байрактарів» в Україні залучать українських виробників. 

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні