Категорія
Новини
Дата

Група «Метінвест» призупинила виробництво на одному із заводів в Італії через дешеву продукцію з РФ

2 хв читання

Юрій Риженков /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Юрій Риженков Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

На початку літа група «Метінвест» вирішила призупинити виробництво на заводі в італійській Вероні та перевела працівників підприємства в режим часткової зайнятості. Причина – поставки в Європу продукції з РФ, яка дешевша приблизно на 15% через нижчі витрати на електроенергію. Про це розповів генеральний директор групи Юрій Риженков у інтерв’ю Corriere della Sera.

Група «Метінвест» – найбільший український виробник та експортер металургійної продукції. Група в першому кварталі 2024 року збільшила сплату податків і зборів до бюджетів усіх рівнів у 1,7 раза проти аналогічного періоду минулого року, до 4,2 млрд грн.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Вартість електроенергії для «Метінвесту» стрімко зросла через чинники, не пов’язані з ринком. «Ми маємо справу з новими обмеженнями доступу до електроенергії за адекватними ринковими цінами. В Україні спостерігається дефіцит електроенергії, спричинений російськими обстрілами електростанцій», – пояснив Юрій Риженков.
  • Як і інші українські компанії та місцеві адміністрації, «Метінвест» зараз змушена імпортувати значну частину електроенергії, а витрати на її міжнародне транспортування можуть подвоїти загальну вартість енергоносіїв, каже він.
  • Гендиректор «Метінвесту» нагадав, що згідно з пакетом, одноголосно ухваленим урядами 27 країн у жовтні 2022 року, імпорт слябів із РФ мав повністю припинитися 30 вересня 2024 року. Проте, за словами Риженкова, у грудні минулого року країни ЄС «тихо відклали» закриття європейського ринку для російського продукту до 2028-го.
  • «Фактично це був дозвіл на ввезення до ЄС ще 10,7 млн т російської сталі. Ця продукція дешевша приблизно на 15% через нижчі витрати на електроенергію в РФ», – зазначив він.
  • Риженков повідомив, що на початку літа українська група вирішила призупинити виробництво на заводі у Вероні та перевела працівників підприємства в режим часткової зайнятості. «Водночас сусідній металургійний завод російської групи НЛМК продовжує безперебійно працювати, імпортуючи сировину материнської компанії», – наголосив він.
  • Гендиректор «Метінвесту» звернув увагу на суперечності в італійській промисловій системі. «Деякі італійські промисловці купують сляби в РФ, фактично фінансуючи військову агресію Москви», – каже він.
  • Попри все «Метінвест» не втрачає інтересу до Італії, плануючи інвестиції у виробництво зеленої сталі в Пйомбіно.
  • «Наші очікування щодо проєкту в Пйомбіно дуже оптимістичні. Він дасть змогу зв’язати високоякісну українську руду з виробництвом сталі в Італії та розвивати металургію обох країн. Ми сподіваємося завершити узгодження останніх деталей протягом найближчих місяців. Але проєкт просувається добре, й ми відчуваємо підтримку уряду Італії», – зазначив Риженков.

Контекст

В Європі група «Метінвест» володіє кількома активами. Зокрема, у Болгарії знаходиться завод Promet Steel потужністю 500 000 т металопрокату на рік, в Італії – Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 млн т на рік. У Великій Британії групі належить завод Spartan UK, який може випускати 200 000 т прокату на рік.

За підсумками 2023 року, «Метінвест» скоротила виробництво чавуну та сталі на 36%, до 1,7 млн т, і на 31%, до 2 млн т, відповідно, порівняно з 2022-м. Виробництво готової продукції скоротилося на 18% проти 2022-го, до 2,2 млн т. 

Чистий збиток групи Metinvest B.V. (материнська компанія групи «Метінвест») у 2023 році скоротився до $194 млн порівняно з $2,2 млрд за підсумками 2022-го. Виторг зменшився до $7,4 млрд з $8,3 млрд, показник EBITDA – до $861 млн з $1,8 млрд, свідчать фінансові результати групи за 2023 рік.

За підсумками першого півріччя 2024-го, «Метінвест» скоротила виробництво чавуну на 4%, до 884 000 т, водночас виробництво сталі зросло на 1%, до 1 млн т, порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд