Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск несподівано відкликав позов проти OpenAI та Сема Альтмана

1 хв читання

Голова Tesla Ілон Маск несподівано відкликав позов проти компанії OpenAI та її керівника Сема Альтмана із суду Каліфорнії. Мільярдер звинувачував їх у відмові від місії засновників OpenAI – розробки штучного інтелекту (ШІ) на благо людства, пише BBC.

OpenAI стала лідером у галузі генеративного ШІ. Компанія розробила ChatGPT, який може створювати текст, зображення та код за секунди, що, на думку аналітиків, вплине на галузі по всьому світу.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • У заяві, поданій адвокатами Ілона Маска, містилося прохання закрити справу, що триває вже кілька місяців, без пояснення причин.
  • Це сталося за день до того, як суд мав розглянути клопотання розробника ChatGPT про закриття справи, зазначає видання.
  • Водночас у заяві є поправка, що дозволяє Маску відновити позов у майбутньому.

Контекст

Мільярдер був одним із співзасновників OpenAI у 2015 році, коли вона починала як некомерційна організація, яка прагне безпечно створити «штучний загальний інтелект».

Однак Маск залишив раду директорів OpenAI через три роки, незадовго до того, як стартап створив комерційний підрозділ, через який Microsoft інвестувала близько $13 млрд. Президент Microsoft Бред Сміт заявляв, що компанії є «дуже важливими партнерами», але «Microsoft не контролює OpenAI».

Наприкінці лютого цього року Ілон Маск подав позов проти OpenAI та Сема Альтмана, стверджуючи, що багатомільярдний альянс виробника ChatGPT із Microsoft поставив під загрозу початкову місію стартапу щодо створення систем штучного інтелекту на благо людства.

У заяві наголошується, що OpenAI була перетворена на «де-факто дочірню компанію із закритим вихідним кодом найбільшої технологічної компанії у світі: Microsoft». «Під новим керівництвом компанія не просто розробляє, а й удосконалює штучний інтелект для максимізації прибутку Microsoft, а не на благо людства», – сказано в документі.

Доходи OpenAI, творця ChatGPT, у грудні минулого року перевищили позначку $2 млрд, писала FT з посиланням на джерела.

10 червня мільяржер заявив, що заборонить користуватися у всіх своїх компаніях технікою корпорації Apple, якщо вона інтегрує розробки штучного інтелекту компанії OpenAI на рівні операційної системи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні