Категорія
Новини
Дата

ШІ-стартап Ілона Маска xAI залучив $6 млрд з оцінкою $24 млрд

1 хв читання

Компанія xAI Ілона Маска залучила $6 млрд у рамках нового раунду фінансування, досягнувши оцінки в $24 млрд. Про це ШІ-стартап повідомив 26 травня на своєму сайті.

Мільярдер намагається наздогнати лідерів ринку OpenAI, Anthropic і Google, які випустили більш потужні генеративні моделі ШІ.

Деталі   

  • Раунд підтримали інвесткомпанії, серед яких Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company, Prince Alwaleed Bin Talal та Kingdom Holding.
  • Попередня оцінка компанії становила $18 млрд, повідомив Маск у своєму пості на X.
  • Залучені гроші xAI планує використати для виведення перших продуктів на ринок, створення сучасної інфраструктури та прискорення досліджень і розробок майбутніх технологій, повідомив ШІ-стартап.
  • «У найближчі тижні ми оголосимо ще більше», – написав Маск в іншому пості на X, коментуючи оголошення про фінансування.

Контекст

Про новий раунд фінансування xAI повідомив минулого тижня Financial Times. За даними видання, один з інвесторів сказав, що його переконала презентація Маска, але застеріг, що xAI «відстає» від своїх конкурентів. «Щоб наздогнати їх, вам потрібно витратити мільярди доларів на чипи та інфраструктуру», – попередив він. 

Під час збору коштів для xAI такі інвестори, як Sequoia і Andreessen, які раніше підтримували компанії Маска, включаючи X і SpaceX, отримали відмову в підтримці підприємства штучного інтелекту в обмін на 25% акцій, кажуть люди, знайомі з ходом переговорів.

Інший інвестор з Кремнієвої долини додав, що більша частина фінансування була отримана через банки та спеціальні фонди, в тому числі за межами США.

Ілон Маск був одним з інвесторів-засновників OpenAI, але пішов із компанії в 2018 році через розбіжності з генеральним директором Семом Альтманом. У липні 2022 року він заснував власну компанію в галузі ШІ, скаржачись на те, що такі конкуренти, як OpenAI, Microsoft і Google, цензурують свої продукти штучного інтелекту і недостатньо приділяють увагу заходам безпеки.

У грудні минулого року xAI запустила свій перший продукт – чат-бота Grok, який навчається з використанням постів у соціальних мережах на X, що дозволяє йому давати більш актуальні відповіді, ніж конкуренти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні