Категорія
Новини
Дата

Інфляція, війна в Україні та криза нерухомості в Китаї. СОТ знизила цьогорічний прогноз щодо світової торгівлі майже удвічі – до 0,8%

Світова організація торгівлі вдвічі знизила оцінку зростання експорту по всьому світу цього року через спад у обробних галузях і зростаючу геополітичну напруженість, пише Financial Times. Очікується, що обсяг світової торгівлі товарами зросте всього на 0,8%, порівняно з 1,7%, які прогнозувалися у квітні.

Ключові факти

  • Очільниця СОТ Нгозі Оконджо-Івеала заявила, що прогнозоване уповільнення темпів зростання є «причиною для занепокоєння через несприятливі наслідки для рівня життя людей у всьому світі». Вона додала, що глобальна економічна фрагментація «тільки посилить ці проблеми», закликавши членів СОТ уникати протекціонізму.
  • СОТ повідомила, що частка проміжних товарів у світовій торгівлі (індикатор активності глобальних ланцюжків поставок) впала до 48,5% у першій половині 2023 року порівняно з середнім показником у 51% за попередні три роки.
  • Зниження прогнозу СОТ відбувається на тлі спаду експорту та імпорту товарів, що розпочався наприкінці минулого року. Минулого тижня Нідерландське бюро аналізу економічної політики (CPB) повідомило, що обсяги світової торгівлі в липні знизилися на 3,2% у річному обчисленні.
  • СОТ пояснила цю тенденцію впливом високої інфляції та вартості запозичень у багатьох країнах із розвиненою економікою, а також напруженістю на ринку нерухомості в Китаї. Організація також зазначає, що слабкість торгівлі збіглася з «глобальним спадом виробництва».
  • Разом із війною в Україні ці події «кидають тінь на перспективи торгівлі у 2023 та 2024 роках», заявили у СОТ.
  • У доповіді наголошується, що уповільнення торгівлі мало широкомасштабний характер і охопило велику кількість країн і широкий спектр товарів, зокрема залізо та сталь, офісне й телекомунікаційне обладнання, текстиль та одяг.
  • Помітним винятком стали легкові автомобілі, продаж яких різко зріс у 2023 році після того, як виробництво було обмежене через перебої в ланцюжках поставок під час пандемії.
  • СОТ очікує, що цього року обсяги імпорту скоротяться у Північній та Південній Америці, Європі й Азії. В Азії та Європі експорт значною мірою стагнуватиме, тоді як у Північній Америці очікується найсильніше зростання.
  • За даними СОТ, зростання має відновитися у 2024 році в більшості регіонів, при цьому очікується, що Азія матиме найкращий показник. Загалом зростання світової торгівлі товарами, як очікується, досягне 3,3% наступного року, порівняно з показником 3,2%, оціненим у квітні.

Контекст

У вересні 2022-го Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) прогнозувала, що вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця 2023 року.

У жовтні минулого року СОТ очікувала, що світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися у 2023-му. Очікувалося збільшення експорту та імпорту всього на 1% у 2023 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні