Категорія
Новини
Дата

Іспанський стартап Glovo інвестував в український ринок €80 млн

Іспанський сервіс доставки Glovo інвестував в український ринок €80 млн за шість років. Про це в інтерв’ю Forbes розповів співзасновник Glovo Саша Мішо.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Glovo вийшов на український ринок у 2018 році. З того часу інвестиції становили €80 млн. «Це кошти на операційну діяльність, інфраструктуру, маркетинг», — розповів Мішо.
  • Попри повномасштабне вторгнення, українському офісу Glovo вдалося збільшити виторг, кількість замовлень і час доставки. «Нещодавно у нас був рекордний місяць, і ми перевищили показники, які були до вторгнення», — сказав Мішо.
  • У низці міст обсяг замовлень зріс удвічі-втричі порівняно з довоєнним рівнем, зокрема у Хмельницькому замовлення зросли на 318%, у Вінниці – майже на 300%, у Тернополі – на 275%, у Рівному, Івано-Франківську й Луцьку – майже на 250%, у Чернівцях – на 200%.
  • «Український офіс вийшов на самоокупність, якщо відкинути підтримку головного офісу у вигляді інженерів, інфраструктури тощо. Сам бізнес в Україні як такий нам не коштує нічого», — сказав Мішо.
  • За кількістю замовлень український офіс — пʼятий серед 25 країн, де працює сервіс.

Контекст

24 лютого топменеджмент іспанського сервісу доставки Glovo вирішив припинити всі операції в Україні. «Памʼятаю новини, які ми бачили на BBC», – рік по тому згадує Мішо. Відновити роботу вже на початку березня переконали співробітники українського офісу. І мали рацію – попри війну, українська частина бізнесу вийшла на самоокупність.

Завоювання українського ринку Glovo почав на четвертий рік свого існування – у 2018-му. Тут він значно наростив свої позиції після банкрутства конкурента Rocket та закриття кількох дрібніших регіональних сервісів. Влітку 2022-го Glovo фіналізував угоду із давнім інвестором – німецькою компанією Delivery Hero, який придбав 39,4% акцій стартапу й оцінив його у €2,3 млрд. 

В українському Glovo працює 250 співробітників у головному офісі в Києві та восьми менших офісах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні