Категорія
Новини
Дата

Із 35 000 маріупольських працівників «Метінвесту» половина вийшла на звʼязок із компанією – CEO

Загалом у структурах «Метінвесту» у Маріуполі працювали 35 000 осіб. З них майже половина вийшла на звʼязок із компанією, повідомив в інтерв’ю «НВ.Бізнес» генеральний директор компанії Юрій Риженков. Обидва топменеджери маріупольських підприємств працюють в Україні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Більша частина маріупольських працівників «Метінвесту» виїхала на територію, підконтрольну Україні, зазначив Риженков. Понад 1000 людей працевлаштовано на підприємства групи, ще 2000 проходять перепідготовку – очікується, що вони приєднаються до колективів у Запоріжжі, Камʼянському та Кривому Розі.

- Щодо ситуації зі зруйнованими ММК ім. Ілліча та «Азовсталлю», за словами Риженкова, ступінь шкоди оцінити складно. Це буде зроблено після деокупації, і тоді буде прийнято рішення про можливість відновлення активів або будівництво нових у рамках виробництва «зеленої» сталі, зазначив CEO компанії. 

- Він також повідомив, що обидва топменеджери маріупольських підприємств працюють в Україні: гендиректор ММК ім. Ілліча Тарас Шевченко перебуває у Запоріжжі та найближчим часом перейде на нову роботу, а гендиректор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі консультує операційну дирекцію холдингу та допомагає вибудувати методи навчання персоналу.

Контекст 

До війни в «Метінвесті» було близько 100 000 працівників. Більше третини з них, 35 000, – на підприємствах у Маріуполі, «Азовсталі» та ММК ім. Ілліча. 8000 з них виїхали на підконтрольну Україні територію. Решта евакуювалися до Росії або залишились у Маріуполі, заявляв Forbes гендиректор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Близько 300 співробітників «Метінвесту» загинули, 6000 – мобілізовані.

Маріупольські заводи – ядро металургійного бізнесу «Метінвесту». В 2021 році вони виробили 8,6 млн т сталі, або 40% сталі в країні.

Гірничозбагачувальні комбінати «Метінвесту» постачали на ці заводи 35–40% своєї залізної руди.

Чверть продукції заводів продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. Європейські активи, на які «Метінвест» відправляв сляби без квотування, дозволяли обходити обмеження на поставки прокату в ЄС. 

Через розташування у центрі Європи та близькість до портів бізнес-модель «Метінвесту» давала йому перевагу в боротьбі з російськими конкурентами.

«Метінвест» є вертикально інтегрованою групою з видобувних та металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Основними акціонерами холдингу є група СКМ (71,24%) Ріната Ахметова та «Смарт-холдинг» (23,76%) Вадима Новинського, які спільно управляють ним. ТОВ «Метінвест Холдинг» – керівна компанія групи «Метінвест».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні