Категорія
Новини
Дата

Кабмін пропонує ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей. Законопроєкт уже у Верховній Раді

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Відповідний законопроєкт №9256 зареєстрований у парламенті 1 травня, але текст документа поки не обнародуваний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд підтримав і вніс до Верховної Ради законопроєкт Мінцифри «Про внесення змін до деяких законів України щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей», повідомив Федоров.
  • За його словами, документом пропонується ліквідувати КРАІЛ й автоматизувати видачу гральної ліцензії. 
  • Федоров вважає, що після підтримки депутатами рішення дозволить «прибрати людський чинник у видачі ліцензій», оскільки «процес стане автоматичним і відбуватиметься за чіткими критеріями». 
  • Також організаційні зміни дадуть змогу швидко впровадити IT-систему онлайн-моніторингу, яка допоможе в режимі реального часу отримувати дані про взаємодію операторів грального бізнесу та держави, додав віцепремʼєр.
  • Зараз КРАІЛ – це колегіальний орган, до складу якого входять голова та члени комісії. Засідання комісії можливе, якщо на ньому присутні від п’яти членів комісії. Наразі їх недостатньо для проведення засідань щодо видачі ліцензій, йдеться у коментарі пресслужби Мінцифри. Автори законопроєкта наголошують, що блокування роботи КРАІЛ призводить до повної неврегульованості ринку, а також втрат надходжень до бюджету. 
  • Згідно зі змінами до законів, КРАІЛ з колегіального органу перетворюється на сервісну інституцію, що видає ліцензію за декларативним принципом. 
  • «Це замінить збір великої кількості документів і дозволить зробити автоматичну видачу ліцензій за вичерпними критеріями. Цифровізація та автоматизація сфери забезпечить прозорість процесів й унеможливить корупційні схеми», – йдеться у коментарі. 
  • Також законопроєкт дає змогу подати заяву про отримання ліцензії на порталі «Дія». 
  • Окрім цього, пропонується подання заявки онлайн для людей, які хочуть обмежити себе від участі в азартних іграх. Це зробить інструмент захисту прав гравців зручнішим для громадян, зазначили в Мінцифри.

Контекст

У лютому стало відомо, що БЕБ розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в сприянні ухиленню. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць.

Проте на початку березня почалися проблеми й з білим трафіком – банки, перестраховуючись, не пропускали платежі. Клієнти гемблінгової індустрії скаржилися на проблеми з поповненням рахунків і виведенням коштів. Обробка транзакцій збільшилася до п’яти днів. 2 березня банки забанили операції з криптовалютами. Вони, на думку правоохоронців, були інструментом виведення коштів на закордонні рахунки для грального бізнесу, щоб уникнути уваги податкових органів, писав раніше Forbes.

11 березня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. До списку потрапив український букмекер Parimatch.

30 березня відбулася зустріч частини депутатів Податкового комітету Верховної Ради та представників восьми гемблінгових компаній. Предмет розмови – майбутнє оподаткування галузі. Йшлося також про автоматизовану систему електронного адміністрування (система онлайн-моніторингу), розробкою якої займається КРАІЛ. Це спеціалізований софт, що вбудовується у сайт організатора азартних ігор і дозволяє відстежувати потік платежів. Це, своєю чергою, допомагає підрахувати GGR – різницю між сумою всіх ставок і виграшів клієнтів – і стягувати спеціальний податок із GGR. 

Нині в Україні діє принцип «висока плата за ліцензію – високі ставки податку», зазначила юристка юрфірми Juscutum Катерина Катрага. Протягом 2021–2022 років ліцензійні платежі поповнили держбюджет на 2,56 млрд грн, свідчить статистика КРАІЛ. «Україні необхідно знайти баланс і зробити або «високу плату за ліцензію – низькі податки», або «низьку плату за ліцензію – високі податки», – каже Катрага. – Інакше гральний бізнес взагалі уникатиме отримання ліцензій і, відповідно, не платитиме необхідні податки». Більше про проблеми грального бізнесу читайте тут.

Раніше Федоров у межах ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» розповів про концепцію Мінцифри, яка, зокрема передбачає ліквідацію КРАІЛ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні