Категорія
Новини
Дата

Канада поверне санкції щодо турбін для газопроводу «Північний потік – 1»

Канада вирішила скасувати своє попереднє рішення, яке дозволяло відремонтувати в Монреалі турбіни для «Північного потоку – 1» і повернути їх до Німеччини, пише Reuters. Канада відкликала дозвіл на видачу турбін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Трубопровід дном Балтійського моря було зупинено на ремонт 31 серпня, але роботу так і не було відновлено, а наприкінці вересня стався серйозний витік. Європейські уряди підозрюють, що вибухи на газопроводах «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2» були спричинені саботажем. 
  • «Путін був змушений показати, що він ніколи не збирався повертати «Північний потік – 1» до повної експлуатації та що сам газопровід був виведений з ладу», – йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Мелані Джолі та міністра природних ресурсів Джонатана Вілкінсона.
  • За їхніми словами, рішення було ухвалено після тісної співпраці з Україною, Німеччиною та іншими європейськими союзниками.
  • Згідно з повідомленням з офісу премʼєра Канади Джастіна Трюдо, у вівторок він обговорив із канцлером Німеччини Олафом Шольцем «енергетичну безпеку Європи, зокрема, повʼязану з критичними ланцюжками постачання».

Контекст

Повернути якнайшвидше турбіну просив Оттаву уряд Німеччини. Україна виступила категорично проти такого кроку, посилаючись на порушення санкцій. 22 червня Київ повідомив уряд Канади про те, що у РФ є технічна можливість невідкладно та безоплатно відновити постачання, бо вона має законтрактовані та оплачені транзитні потужності через українську територію, а вимоги про часткове зняття санкцій потрібні Москві для створення такого прецеденту.

Згодом уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії та відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.

ЄС не бачить порушення санкцій у рішенні Канади передати Німеччині відремонтовану турбіну для встановлення на російський газопровід «Північний потік», заявив речник Єврокомісії Тім Макфі. Рішення Канади також підтримав Держдеп США: воно «допоможе поповнити запаси газу».

Президент Володимир Зеленський заявив, що поступка Канади з повернення до Німеччини відремонтованої турбіни Siemens для «Північного потоку» є небезпечним винятком

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнгольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік». Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії. Слідчі виявили сліди вибухових речовин на місці пошкодженого газопроводу Nord Stream, що підтверджує факт диверсії, заявив прокурор Швеції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні