Категорія
Новини
Дата

Kernel, МХП, «Астарта» втрачають капіталізацію. Чому падають акції українських агрохолдингів?

Капіталізація шістьох українських публічних аграрних компаній минулого тижня (з 5 по 12 червня) знизилася в середньому на 1–2%. З пʼятниці акції Kernel впали вже на 7%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Основна причина падіння акцій – публікація даних щодо інфляції на ринку США, вважає стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. 10 червня Мінфін США повідомив, що у травні інфляція в річному вираженні сягнула 8,6% що є максимальним значенням з грудня 1981 року. Ціни зросли на 1%, хоча аналітики очікували, що зростання не перевищить 0,7%.
  • Інфляція зросла через підвищення цін на енергоносії, які подорожчали на 4,5% за останній місяць, та продукти харчування – на 1,2%. Війна в Україні та світова продовольча криза – ще дві причини, чому фондові індекси лихоманить останнім часом, каже Сергій Гончаревич, засновник Capital Times.
  • Інфляція має психологічний характер, і це найгірший її вид, вважає Нестерук. Люди вже звикли до того, що ціни зростають і це норма, тому ціни продовжать підвищувати. «Зараз саме цього типу інфляції намагаються уникнути центробанки», – каже Нестерук. За його словами, прогнозувати, як поводитиметься ринок, неможливо. Інфляція залежить від російсько-української війни та від боротьби Китаю з коронавірусом. «Прогнозувати обидві події дуже складно, – каже він. – Економісти тут можуть бути лише ворожками». Але найближчим часом ситуація погіршиться, вважає Гончаревич.
  • Війна ускладнила ведення бізнесу. Великі агрохолдинги майже не комунікують зі ЗМІ і лише публікують фінансові звіти. Kernel через війну втратив $61 млн за січень – березень, зокрема $38 млн через знецінення ділової репутації у переробці олійних культур та $23 млн – через зіпсований шрот, який зберігався в елеваторах. За третій квартал 2022-го фінансового року (січень – березень 2022 року) Kernel отримав збиток $103 млн проти $52,9 млн чистого прибутку минулого року. Втім, компанія змогла засіяти 370 000 га. У 2021 році Kernel був найбільшим агрохолдингом країни із земельним банком 514 000 га. 
  • Компанія МХП з початком війни знизили завантаження потужностей птахівницького виробництва до 80–85%. У квітні порівняно з квітнем 2021 року експортний продаж курячого мʼяса знизився на 55%, але порівняно з березнем збільшився на 9%.
  • У «Астарти» у січні – березні 2022 року скоротився чистий прибуток на 27,9%, але EBITDA компанії збільшилася на 19,4%, до €23,19. У компанії зазначають, що в умовах повномасштабного російського вторгнення зберегли контроль над усіма активами, окрім приблизно 4000 га у Чернігівській області, які до початку квітня перебували під тимчасовою окупацією. Однак їх було повернено під контроль і після розмінування буде засіяно ярими культурами.

Як змінилася капіталізація українських агрохолдингів (з 5 по 12 червня)

  • МХП – знизилася на 2,1%, до $502 млн;
  • Kernel – знизилася на 1,5%, до $500 млн;
  • «Астарта-Київ» – знизилася на 7,6%, до $140 млн;
  • ІМК – знизилася на 1,1%, до $135 млн;
  • «Овостар Юніон» – не змінилася і становить $64 млн;
  • «Агротон» – знизилася на 1,1%, до $22 млн;
  • «Мілкіленд» – знизилася на 1,1%, до $6 млн.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні