Категорія
Новини
Дата

Китай створює кіберзброю для захоплення ворожих супутників, відповідно до секретних документів ЦРУ

Китай працює над складною кіберзброєю, щоб «захопити контроль» над ворожими супутниками, йдеться у cекретному документі ЦРУ, де спецслужба оцінює амбіції Пекіну щодо встановлення контролю за комунікаціями, критично важливими для ведення воєн, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно зі злитими документами американської розвідки, США вважають, що прагнення Китаю розвивати можливості «використовувати чи захоплювати» ворожі супутники є основною частиною його мети контролю над інформацією, яку Пекін вважає ключовим «воєнним надбанням».
  • Документ із позначкою ЦРУ, який був випущений цього року і про який раніше не повідомлялося, був одним із десятків документів, які міг злити 21-річний гвардієць ВПС США.
  • Кіберможливості, про які йдеться у звітах, набагато перевершують ті, що групи радіоелектронної боротьби Росії розгорнули в Україні.
  • Такими атаками, вперше розробленими у 1980-х роках, можна заглушити сигнали між низькоорбітальними супутниками SpaceX та їх наземними терміналами шляхом мовлення на аналогічних частотах від бортових систем перешкод, таких як Tirada-2.
  • Амбітніші кібератаки Китаю спрямовані на те, щоб імітувати сигнали, які ворожі супутники отримують від своїх операторів, змушуючи їх або повністю захопити управління, або дати збій у критичні моменти бою.
  • У секретному документі США йдеться про те, що ця кіберможливість дозволить Китаю «захопити контроль над супутником, що зробить його неефективним для підтримки систем звʼязку, зброї чи розвідки, спостереження». США ніколи не розкривали, чи мають вони подібні можливості.
  • Військові офіційні особи США попередили, що Китай досяг значного прогресу у розвитку військових космічних технологій, зокрема у галузі супутникового звʼязку.

Контекст

На початку квітня NYT написала про ймовірний витік секретних документів Пентагону, які зʼявилися у соцмережах. Високопоставлений представник американської розвідки назвав витік «кошмаром для групи «Пʼяти очей», маючи на увазі США, Велику Британію, Австралію, Нову Зеландію та Канаду, які активно обмінюються розвідувальною інформацією.

Як виявилося, Джек Тейшейра публікував численні секретні документи у закритому чаті на геймерській платформі Discord. Першоджерелом витоку нібито стала група з назвою Thug Shaker Central, куди входило 20–30 осіб. 

Мін’юст відкрив офіційне кримінальне розслідування після звернення Пентагону, що назвав витік «навмисним злочинним актом».

Співробітники ФБР арештували 21-річного службовця ВПС США Джека Тейшейру у справі про витік секретних документів Пентагону та американської розвідки. Військового взяли під варту після обшуку в його будинку в Норт-Дайтоні, штат Массачусетс. Йому планують висунути звинувачення у незаконному вилученні, зберіганні та передачі секретної інформації щодо національної безпеки.

  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні