Категорія
Новини
Дата

Коаліція дронів. Литва виділить €3 млн на виробництво FPV, Канада надасть Україні 450 БпАК

На позачерговому засіданні керівної групи Коаліції дронів Канада анонсувала передачу Україні 450 багатоцільових безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) SkyRanger вже влітку, а Литва – виділення €3 млн на виробництво FPV-дронів, повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

Ключові факти

  • Окрім цього, Нідерланди підтвердили наміри контрактування партії дронів Heidrun RQ-35 на €200 млн у співпраці з Данією та Німеччиною.
  • Німеччина заявила, що передасть розвідувальні дрони VECTOR 211.
  • Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко зазначила, що ситуація на фронті змінюється щодня, а Росія продовжує атакувати цивільні об’єкти, особливо енергетичну інфраструктуру. 
  • «Ми потребуємо інструментів для асиметричної відповіді», – повідомила вона учасникам засідання.
  • Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс закликав долучитися до підтримки Коаліції дронів і заявив, що очікує на приєднання нових країн. 

Контекст

Коаліція дронів офіційно стартувала в межах роботи Контактної групи з питань оборони України. Співлідерами коаліції є Велика Британія та Латвія. Також до коаліції приєдналися: Данія, Естонія, Литва, Канада, Нідерланди, Німеччина та Швеція. 

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив FT, що Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці. За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції й трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні