Василь Олійник Київміськбуд /з офіційного сайту
Категорія
Новини
Дата

Компанію «Київміськбуд» очолив Василь Олійник. Що про нього відомо

«Київміськбуд» очолив Василь Олійник Фото з офіційного сайту

Наглядова рада ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» призначила на посаду голови правління – президента компанії Василя Олійника, йдеться в офіційному повідомленні. У січні Олійника призначили на посаду віцепрезидента «Київміськбуду», він входив також до складу правління компанії. До цього в.о. голови компанії був Едуард Шевчук.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Василь Олійник, 64, народився у Полонному (Хмельницька область). Професію будівельника здобув у Камʼянець-Подільському будівельному технікумі та Київському інженерно-будівельному інституті.
  • Він, зокрема, був директором ТОВ «Столичні будтехнології» та очолював генпідрядну компанію ТОВ «Спецбуд-моноліт». Цими підприємствами збудовано понад 1 млн кв. м житла та 244 000 кв. м адміністративних і комерційних споруд у Києві.
  • На посаді президента «Київміськбуду» Олійник першочерговим своїм завданням бачить розробку спільно з Наглядовою радою плану відновлення роботи компанії, перезапуск будівництва об’єктів чергами по кілька комплексів. 
  • Нині у «Київміськбуді» на стадії зведення майже 1,5 млн кв. м житла: 22 житлових комплекси на понад 100 будинків різного ступеня готовності. 
  • Для перезапуску об’єктів буде залучено кошти державних фінансових установ і спеціалізованих компаній, таких як «Укрфінжитло» та державні банки, про що вже тривають переговори.

ХК «Київміськбуд»

ХК «Київміськбуд» створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації «Київміськбуд» у 1994 році шляхом обʼєднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд», згідно з даними НКЦПФР, є Київська міська рада (80%).

Контекст

20 грудня 2023 року голова компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір вирішив залишити посаду голови правління – президента компанії, яку обіймав 12 років. Кушнір зазначив, що Київська міська рада ухвалила звіт тимчасової контрольної комісії з питань перевірки діяльності «Київміськбуду».

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Кушнір відсторонений від роботи.

У середині листопада спеціально створена контрольна комісія Київської міськради ознайомилася з висновками аудиту та затвердила проміжний звіт результатів. У офіційному повідомленні сказано, що жодних порушень знайдено не було.

Комісія рекомендувала посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю, збільшити склад Наглядової ради до п’яти осіб і придбати у «Київміськбуду» житло й обʼєкти соціальної інфраструктури. 

У своїх висновках комісія посилалася на результати фінансового прогнозування, яке здійснила Ernst & Young. Водночас не згадувалися ще дві компанії, які займалися аудитом, – Baker Tilly та «НХД-Аудіт».

Аудитори Baker Tilly у своєму звіті повідомили, що компанія значно залежить від позикових коштів і станом на кінець 2022 року здатна фінансувати лише 8,7% активів за рахунок власних коштів, на кінець першого півріччя 2023-го – 9%. 

Маловідома аудиторська фірма «НХД-Аудіт» юристки Євгенії Вакуленко надала ключовий висновок, що фінансових порушень у компанії зафіксовано не було. 

Ernst & Young не перевіряв історичні показники діяльності компанії, а всі свої розрахунки проводив на основі даних, отриманих від представників «Київміськбуду». За консервативним сценарієм, який виглядає як найбільш реальний, компанії необхідно $272,5 млн дофінансування для покриття дефіциту коштів.

Водночас інвестори житла вимагають не визнавати результати аудиту, змінити менеджмент компанії та розглядати ситуацію по кожному ЖК окремо.

У грудні 2023 року наглядова рада «Київміськбуду» призначила в.о. голови правління підприємства Едуарда Шевчука – віцепрезидента і члена правління компанії. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. 

Едуарду Шевчуку доручили розробити план для виходу ПрАТ «Київміськбуд» на сталі показники діяльності. «Для цього виконуючий обов’язки голови правління спільно з Правлінням мають розробити стратегічний план стабілізації фінансово-економічного стану підприємства та надати його для затвердження наглядовій раді до 1 лютого 2024 року, а також налагодити роботу з інвесторами», – написав Поворозник. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні