Категорія
Новини
Дата

Конфлікт інтересів. НАЗК склало протокол на Суркіса через законопроєкт, який унеможливив централізований показ матчів УПЛ

Національне агентством з питань запобігання корупції склало протокол про вчинення адміністративних правопорушень народним депутатом Григорієм Суркісом, повідомляє пресслужба НАЗК. Йдеться про голосування за законопроєкт, що змінив правила трансляції спортивних матчів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, співробітники НАЗК зустріли Суркіса біля будівлі Верховної Ради та запропонували йому ознайомитися із протоколом та підписати його, але той відмовився.
  • Тож, надалі НАЗК надішле протокол до суду для розгляду по суті.
  • У протоколі йдеться про дії народного депутата в умовах реального конфлікту інтересів під час розгляду законопроекту №7719.   
  • НАЗК встановило, що Григорій Суркіс взяв участь у розгляді законопроєкту, що змінив правила трансляції спортивних матчів «Прем’єр-ліги» для того, щоб ФК «Динамо», президентом якого є його брат, мав можливість тримати під контролем права на телетрансляції, які клуб здійснює у співпраці з компаніями, що входять до медіагрупи «1+1».
  • Раніше «Українська Прем’єр-ліга» організовувала централізований показ усіх матчів «Прем’єр-ліги» за договором, укладеним із телеканалом Setanta Sports. 
  • «Після прийняття законопроекту функціонування системи централізованої реалізації медіаправ футбольних клубів «Прем’єр-ліги» стало неможливим, а подальша співпраця із Setanta Sports знаходиться під питанням», – повідомили у агентстві.

Контекст

Setanta зайшла на український ринок у 2019-му, придбавши права на показ в Україні протягом трьох років футбольних матчів Англійської премʼєр-ліги.

У серпні 2022-го Setanta заплатила Українській премʼєр-лізі $3,2 млн, або $16,2 млн за три сезони, за статус першого в історії ексклюзивного транслятора українського чемпіонату. Однак «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря», «Металіст» та «Рух» відмовились визнавати права Setanta на показ своїх домашніх матчів. Через це Setanta не змогла показати кілька матчів нового сезону УПЛ за участі цих команд.

Принаймні частина з клубів, що виступили проти трансляцій на Setanta, асоціюються з бізнесменами Ігорем Суркісом та Ігорем Коломойським, які володіють медіагрупою «1+1 Media». Матчі цих команд наразі транслюють ресурси, що входять до складу «1+1».

У квітні 2023 року транслятор Setanta Sports вирішив не продовжувати угоду з Українською Премʼєр-лігою, йдеться у заяві компанії. Водночас у Setanta Sports готові обговорити нові умови співпраці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні