Категорія
Новини
Дата

Конфлікт інтересів. НАЗК склало протокол на Суркіса через законопроєкт, який унеможливив централізований показ матчів УПЛ

1 хв читання

Національне агентством з питань запобігання корупції склало протокол про вчинення адміністративних правопорушень народним депутатом Григорієм Суркісом, повідомляє пресслужба НАЗК. Йдеться про голосування за законопроєкт, що змінив правила трансляції спортивних матчів.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, співробітники НАЗК зустріли Суркіса біля будівлі Верховної Ради та запропонували йому ознайомитися із протоколом та підписати його, але той відмовився.
  • Тож, надалі НАЗК надішле протокол до суду для розгляду по суті.
  • У протоколі йдеться про дії народного депутата в умовах реального конфлікту інтересів під час розгляду законопроекту №7719.   
  • НАЗК встановило, що Григорій Суркіс взяв участь у розгляді законопроєкту, що змінив правила трансляції спортивних матчів «Прем’єр-ліги» для того, щоб ФК «Динамо», президентом якого є його брат, мав можливість тримати під контролем права на телетрансляції, які клуб здійснює у співпраці з компаніями, що входять до медіагрупи «1+1».
  • Раніше «Українська Прем’єр-ліга» організовувала централізований показ усіх матчів «Прем’єр-ліги» за договором, укладеним із телеканалом Setanta Sports. 
  • «Після прийняття законопроекту функціонування системи централізованої реалізації медіаправ футбольних клубів «Прем’єр-ліги» стало неможливим, а подальша співпраця із Setanta Sports знаходиться під питанням», – повідомили у агентстві.

Контекст

Setanta зайшла на український ринок у 2019-му, придбавши права на показ в Україні протягом трьох років футбольних матчів Англійської премʼєр-ліги.

У серпні 2022-го Setanta заплатила Українській премʼєр-лізі $3,2 млн, або $16,2 млн за три сезони, за статус першого в історії ексклюзивного транслятора українського чемпіонату. Однак «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря», «Металіст» та «Рух» відмовились визнавати права Setanta на показ своїх домашніх матчів. Через це Setanta не змогла показати кілька матчів нового сезону УПЛ за участі цих команд.

Принаймні частина з клубів, що виступили проти трансляцій на Setanta, асоціюються з бізнесменами Ігорем Суркісом та Ігорем Коломойським, які володіють медіагрупою «1+1 Media». Матчі цих команд наразі транслюють ресурси, що входять до складу «1+1».

У квітні 2023 року транслятор Setanta Sports вирішив не продовжувати угоду з Українською Премʼєр-лігою, йдеться у заяві компанії. Водночас у Setanta Sports готові обговорити нові умови співпраці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні