Категорія
Новини
Дата

Коридори для зерна в три українські порти можуть прокласти без розмінування – МЗС Туреччини

Для вивозу зерна з портів України можуть бути створені коридори за напрямками, де немає мінних загороджень. Проводити судна по маршруту будуть українські катери, після входу в зону безпеки судна перевірятимуть, сказав голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише Укрінформ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з планом ООН, розмінування потребуватиме деякого часу. За словами Чавушоглу, відповідно до розташування мінних загороджень безпечні маршрути будуть прокладені у три порти без потреби розмінування. 
  • Кораблі проходитимуть у порти та виходитимуть з них безпечно у супроводі пошуково-рятувальних суден України. Після прибуття в безпечну зону кораблі будуть оглядатися, пояснив голова МЗС Туреччини.
  • Туреччина готова організувати зустріч у Стамбулі для обговорення технічних деталей вивезення зерна з портів України, додав міністр.

Контекст

Раніше у міноборони Туреччини розповіли про створення каналу зв’язку між Міноборони України, Туреччини та РФ для вирішення питання вивозу зерна.

6 червня стало відомо, що Туреччина та РФ досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план. 

Для відновлення судноплавства потрібні дієві гарантії безпеки: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн, ідеться в заяві українського МЗС. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися всіма причетними сторонами, заявили в міністерстві.

ООН працює над угодою, яка дозволить експортувати зерно з України через Чорне море та надасть безперешкодний доступ на світові ринки російських продуктів харчування та добрив, заявив раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні