Категорія
Новини
Дата

Лідери Конгресу на зустрічі з Байденом не дійшли згоди щодо допомоги Україні

Спікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон не виставлятиме на розгляд законопроєкт про іноземну допомогу, оскільки в ньому відсутні положення про безпеку кордонів, яких члени Республіканської партії вимагали протягом кількох місяців. Про це він заявив на зустрічі в Білому домі лідерів Конгресу з президентом Джо Байденом, пише The Hill.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Джонсон разом з лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, лідером меншості в Сенаті Мітчем МакКоннеллом та лідером меншості в Палаті представників Хакімом Джефрісом зустрілися у Білому домі з президентом Байденом і віце-президентом Камалою Харріс у вівторок для переговорів про фінансування України та запобігання призупиненню роботи уряду (шатдауну).
  • Учасники зустрічі охарактеризували переговори як «інтенсивні» та «продуктивні».
  • Джонсон повідомив Fox News про те, що на цій зустрічі «лідери ополчилися проти нього». «Те, що я зробив учора, – нагадав президенту і всім, хто причетний, що проблема номер один в Америці – це відкритий кордон», – сказав спікер Палати представників.
  • Під час переговорів Лідери Конгресу були єдиними, коли справа дійшла до звернення до Джонсона з проханням прийняти пакет іноземної допомоги Сенату на суму $95 млрд, включаючи $60 млрд для України. 
  • Джонсон дав зрозуміти, що не представить пакет на Палаті представників, оскільки в ньому відсутні положення про безпеку кордонів, яких члени Республіканської партії вимагали протягом кількох місяців.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

8 лютого Сенат ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги, але без міграційної реформи.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж президент Джо Байден зможе його підписати. Проте, спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити документ на голосування, Байден заявив, що це «на руку Путіну».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні