Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

МАГАТЕ не виявило ознак підготовки «брудної бомби» в Україні

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі Фото Getty Images

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірки у трьох точках України на запит українського уряду, повідомив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі. Ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів під час інспекцій не виявили.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МАГАТЕ направило своїх фахівців із інспекціями після того, як Російська Федерація висунула звинувачення у підготовці Україною «брудної бомби». Зазначається, що перевіряли такі обʼєкти: Інститут ядерних досліджень у Києві, Східний гірничо-збагачувальний комбінат у Жовтих Водах та «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі.
  • «На основі оцінки наявних на сьогоднішній день результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів на цих обʼєктах», – йдеться у повідомленні.
  • Інспектори також відібрали проби навколишнього середовища для аналізу.
  • «Наша технічна та наукова оцінка результатів, які ми отримали, досі не виявила жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, ми повідомимо про результати відбору проб довкілля якнайшвидше», — сказав Гроссі.
  • Генеральний директор МАГАТЕ додав, що агентство готове продовжувати подібні перевірки.

 Контекст

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви Москви про нібито використання Україною «брудної бомби» свідчать про те, що РФ уже все підготувала. А тому світ має максимально жорстко на це відреагувати. «Цього тижня, що починається, це буде завданням №1 для нашої дипломатії – пояснювати, що відбувається. І я впевнений: світ буде з нами. Світ зрозуміє», – наголосив Зеленський.

Україна офіційно запросила МАГАТЕ відрядити місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби».

США, Франція та Велика Британія вважають, що Росія може вигадати привід для застосування «брудної бомби» для подальшої ескалації. «Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто хибні твердження Росії про те, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на власній території, – заявили західні країни. – Світ розгляне будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації».

МАГАТЕ планувало відрядити інспекторів на два українські обʼєкти. Російські ЗМІ раніше повідомили, що йдеться про такі обʼєкти, як Східний гірничо-збагачувальний комбінат, розташований у Жовтих Водах Дніпропетровської області, та Інститут ядерних досліджень у Києві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні