Категорія
Новини
Дата

МАГАТЕ готується проінспектувати два обʼєкти в Україні через заяви про «брудну бомбу»

Організація ООН з ядерного нагляду готується найближчими днями направити інспекторів на два українські обʼєкти на запит Києва у відповідь на звинувачення РФ у підготовці так званої «брудної бомби», пише Reuters.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Заява Міжнародного агентства з атомної енергії пролунала після заяв РФ про те, що два інститути в Україні, повʼязані з атомною промисловістю, здійснюють підготовку до виробництва такої бомби. «Брудні бомби» містять ядерний матеріал.
  • «Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) відомо про заяви, зроблені Російською Федерацією в неділю, про ймовірну діяльність на двох ядерних обʼєктах в Україні», – йдеться в заяві МАГАТЕ. 
  • «МАГАТЕ готується відвідати ці місця найближчими днями. Мета візитів у рамках гарантій – виявити будь-яку можливу незаявлену ядерну діяльність та матеріали», – додали у відомстві.
  • Російські ЗМІ раніше повідомили, що йдеться про два обʼєкти: Східний гірничо-збагачувальний комбінат, розташований у Жовтих Водах Дніпропетровської області, та Інститут ядерних досліджень у Києві. У заяві МАГАТЕ не згадується жоден з обʼєктів. Але там наводять слова генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який сказав, що агенція «інспектувала одне із цих місць місяць тому, і всі наші висновки відповідали заявам України про гарантії».
  • «Там не було виявлено жодної незаявленої ядерної діяльності чи матеріалів», – додав Гроссі.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що експерти МАГАТЕ прибудуть до України найближчим часом.
  • «Я ціную оперативну відповідь Рафаеля Гроссі на наше запрошення. Очікується, що експерти МАГАТЕ прибудуть найближчим часом і доведуть, що в Україні немає ні брудних бомб, ні планів їх розробки. Хороша співпраця з МАГАТЕ та партнерами дає нам змогу зірвати російську дезінформаційну кампанію «брудної бомби», – написав він.

Контекст

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви Москви про нібито використання Україною «брудної бомби» свідчать про те, що РФ уже все підготувала. А тому світ має максимально жорстко на це відреагувати. «На тижні, що починається, це буде завданням номер один для нашої дипломатії – пояснювати, що відбувається. І я впевнений: світ буде з нами. Світ зрозуміє», – наголосив Зеленський.

Україна офіційно запросила МАГАТЕ направити місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби».

США, Франція та Велика Британія вважають, що Росія може вигадати привід для застосування «брудної бомби» для подальшої ескалації. «Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто помилкові твердження Росії про те, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на своїй власній території, – заявили західні країни. – Світ розгляне будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні